« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Министър Желязков представи нова система за повишаване на сигурността на морските пристанища

Нова технологична система ще повиши сигурността и безопасността на българските морски пристанища. Това заяви в Бургас министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, при представянето на резултатите от проекта „Проектиране и изграждане на технически системи за превенция на риска и повишаване на сигурността на територията на морските пристанища /RPSSP/”. „Тази система е част от по-голяма система, която, в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, беше анонсирана преди няколко месеца от Центъра за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рисковите стоки и товари към ГДБОП. Чрез нея ще се повиши нивото на сигурност и безопасност, както на България, така и на Европейски съюз. Тя е предпоставка за увеличаване събираемостта на приходите и повишаване на капацитета за превенция, и предотвратяване на възможните рискове“, изтъкна министър Росен Желязков. Министърът заяви още, че от голямо значение за ефективността на внедрената технология е осъществената оперативна съвместимост и защитена връзка със системите на МВР и ГДБОП. Предвижда се да бъде направена необходимата свързаност и с други служби, като НАП и Агенция Митници. „Заедно с община Бургас обсъждаме възможностите за свързаност и с тяхната система за видео наблюдение. Това ще доведе до разширяване на възможностите и постигане на интеграция, така че отделните системи да не работят сами за себе си, а да обслужват всички държавни структури“, допълни още Росен Желязков. Министърът обяви, че стойността на проекта е 7 231 917 лева, като финансирането е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Системата вече функционира на пристанищните терминали Варна-Изток, Варна-Запад и Бургас-Изток 1. Изградени са два командни и контролни оперативни центъра, което позволява непрекъсната защита на критичната инфраструктура. Росен Желязков припомни, че в рамките на предишната Оперативна програма „Транспорт“ беше изградена система за управление на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването (VTMIS). По думите му, между двете системи вече има връзка, което показва, че не се инвестира самоцелно в изграждането на самостоятелни технологии, а всичко е в рамките на оперативно съвместими мрежи.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 115
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 128
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 114
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 137
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 118
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.