Добавят виртуална реалност в изложбата „Риби и рибарство по южното Черноморие“

Интересната предстояща изложба "Риби и рибарство по Южното Черноморие" ще предложи на посетителите си атрактивно виртуално преживяване "в открито море". С помощта на VR очила ще можете да се повозите на рибарски катер, долавяйки всяка вълна, която се разбива в корпуса му. Изживяването се доближава 100% до реален риболов с помощта на добавени ефекти - слънчево време, облаци, буря и звуци. Изложбата "Риби и рибарство по Южното Черноморие" ще бъде открита на 20 юни в Културен център "Морско казино", зала "Ал. Г. Коджакафалията", и буквално ще "гмурне" всички присъстващи в дълбините на Черно море. В нея ще видите непоказвани артефакти от морската история на южното крайбрежие - рибни блюда, скари за печене на риба от 4 в.пр.Хр., сребърни монети, модели на риби от 3 в.пр.Хр., риболовни съоръжения - мрежи, куки, лотове, гребла и др., оловни щокове, компас, морска камбана и модели на кораби, плавали в Черно море. Акцентите в експозицията са реконструирана оловно-дървена двурога котва от 5-6 век пр. Хр., единствената позната каменна корабна печка и златни изображения на риби. Информационни табла ще разказват за всички видове риби в нашето море от 10 000 години насам. Тук ще се запознаете с най-интересните моменти от развитието на риболова - "Бургаският залив на пътя на рибните пасажи", "Риболовът в залива през вековете", "Рибарството от Несебър до Созопол през Възраждането", "От поминък към промишлен риболов", "Рибната борса в Бургас". Посетителите ще имат възможност да се запознаят още с периода "Държавен риболов - началото", както и с историята на Черноморския и Океанския риболов. Всичко това заедно с любопитни документи, морски легенди и снимки ще визуализира цялата история на риболова по всички брегове на южното Черноморие. Изложбата "Риби и рибарство по Южното Черноморие" се организира от Община Бургас, РИМ - Бургас, Исторически музей - гр. Созопол и Музей на котвата - гр. Ахтопол.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 74
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 85
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 89
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 133
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 111
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.