Ученици присъстваха на реален съдебен процес в Апелативния съд

Ученици от 11 клас на ПГРЕ „Г.С.Раковски“ присъстваха на въззивно наказателно дело от общ характер в Апелативен съд – Бургас. Ръководител на групата от гимназията беше г-жа Дора Петкова, преподавател по учебните предмети от цикъл „Философия“. В Деня на отворените врати младите хора имаха възможност в реално време да проследят действията на съда и страните по време на съдебно заседание. Преди да влязат в съдебна зала те бяха информирани за предмета на делото и подадените срещу акта на първата инстанция протест и жалба. След съдебното заседание 18-годишните гимназисти бяха поздравени от председателя на съда - съдия Деница Вълкова, която беше и председател на съдебния състав. По време на срещата в залата присъстваха и членовете на съдебния състав - съдиите Галина Тодорова и Петя Петрова. Съдия Вълкова обясни на учениците, че щом съдебният процес не е приключил, то няма как да има коментари и да се разискват детайли от делото. Това става само след като съдът постанови своя акт и го публикува на сайта на институцията. Докато делото е висящо могат да се разясняват само процесуалните действия на съдебния състав и страните, участващи в съдебното заседание. Тя напомни, че съдебните заседания са публични и всеки би могъл да проследи един съдебен процес, като уточни, че законовото изискване е лицата да имат навършени 18 години. В хода на разговора призова учениците да бъдат активни граждани и винаги лично да се информират за работата на държавните институции. Най-лесният начин за запознаване с правомощията и актовете на всяка една институция - съд, прокуратура, полиция, община, областна управа и др. са официалните им страници в интернет. “Много често се чуват гласовете за това как съдът не работил в срок или не работи адекватно. Напротив, аз винаги призовавам да се четат съдебните актовете, а не просто да се информирате от медиите за резултата от делото. Трябва да се познават правомощията на една институция, за да знаете, кога и в какви случаи може са се намеси и каква е процедурата това да стане“, посочи председателят на бургаския апелативен съд и допълни, че много важна роля имат и педагозите за формиране у младите хора на доверие към държавните институции.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 78
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 74
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 119
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 106
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 84
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.