800 бургаски деца ще участват в „Ден на революцията в храненето”

В Образователната кампания "Ден на революцията в храненето 2019", която ще се проведе на 17 и 18 май, ще вземат участие 7000 деца от цялата страна. По предварителни заявки 800 от тях, рекорден брой, са бургазлийчета. Фондация "За храната" провежда националната кампания за трета поредна година в големи и малки населени места. Като част от събитието, на 18 май от 10:30 часа в бургаския експоцентър "Флора" ще се проведе кулинарна работилничка с участието на деца и родители. За тази цел е необходимо да се направи регистрация на следния линк: https://www.zahranata.org/campainii/food-revolution-day2019/burgas/ Фондация "За храната" предоставя на доброволците, които организират работилничките, рецепти и презентации, съгласувани с лекари-диетолози. Образователната кампания "Ден на революцията в храненето" има за цел да стимулира консумацията на повече плодове и зеленчуци за сметка на т. нар "junk" храни. Тя иска да привлече вниманието на възрастните и най-вече на децата, да ги накара да се замислят каква храна използваме и какво влияние оказва тя на нашето тяло, а и на нашето самочувствие. Тази година мотото е "Не яж боклуци*, яж зеленчуци". Редовният прием на "junk" храна, включително газирани напитки с кофеин и захар, води до здравословни проблеми в дългосрочен план - затлъстяване, диабет тип II и др. метаболитни нарушения и хронични заболявания, емоционални нарушения - депресивни състояния, хиперактивност и др. Консумацията на този вид храни внася допълнителни и излишни килокалории към ежедневния калориен прием в детска възраст. Антидот на този вид храна е повишеният прием на плодове и зеленчуци. Зеленчуците са източник на полезни хранителни вещества, фибри, антиоксиданти, витамини (вит. А, вит. Ц, вит. К, фолиева киселина и др.) и микроелементи. Те са необходими за правилния растеж и развитие, за профилактика от заболявания и укрепване на имунната система.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 254
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 236
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 241
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 525
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 496
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.