Община Бургас пуска иновативна система за умно паркиране

Електронни табели и мобилно приложение показват свободните паркоместа, спестявайки време и нерви на шофьорите Община Бургас стартира иновативна система за умно паркиране в централната градска част. Засега проектът е пилотен и обхваща П-образната зона до сградата на Общината, която включва улиците "Конт Андрованти", "Тракийска" и "Фердинандова". На 30 паркоместа от синята зона в този район вече са инсталирани магнитни датчици в асфалта, които чрез сензори отчитат има ли паркиран автомобил на мястото. Информацията автоматично се изпраща към две електронни информационни табели, разположени на бул. "Христо Ботев" до началото на ул. "Конт Андрованти". По този начин шофьорите виждат дали и колко свободни паркоместа има по тези улици и има ли смисъл да завиват. Освен чрез табели на самия ъгъл на улица "Конт Андрованти", свободните места за паркиране могат да се следят и през специално изработеното мобилно приложение за смартфони "City Card BG". То дава възможност в реално време да се преброят и проследят свободните и заетите места за паркиране в този участък. Софтуерът на смарт паркинг системата позволява бързо и лесно извършване на плащанията за почасово паркиране. В него можете да регистрирате повече от един свой автомобил, както и да намерите свободно място в намиращите се наблизо паркинги. Приложението "City Card BG" вече е достъпно за всички електронни устройства на Android или iPhone и може да се изтегли безплатно от Google play и App store. Пилотният проект, разработен от Община Бургас и мобилния оператор "Виваком", ще позволи да се проследи натовареността на движението, броя паркиращи автомобили и времето за престой в участъка. След анализ на ефективността на системата ще бъде решено дали и къде зоната за смарт паркиране ще бъде разширена. Целта на Община Бургас е чрез проекта за умен паркинг и мобилното приложение да се спести на шофьорите време, нерви и средства за гориво от т.нар. паразитно паркиране - продължително обикаляне на централни улици в търсене на паркомясто. От друга страна автоматизацията на паркирането ще доведе до редуциране на вредните емисии от автомобилите в града и по-чист въздух.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 179
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 167
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 173
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 457
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 427
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.