« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Бургазлии дариха семейно немско пиано на бургаската опера

Оригинално немско пиано „Зайлер“ дариха на Държавна опера – Бургас бургазлиите Албена и Евелин Градеви. Братът и сестрата получават пианото като наследство от своя баща, Нико Градев, който е бил хорист в операта до преди тридесет години. Музикалният инструмент е поръчкова изработка и е изключително красив – с оригинални месингови свещници, ръкохватки и орнаменти, с декоративни масивни колони и с детайлни изящни декорации. Пианото е поръчано и изработено през 1882 г. за лелята на дарителите, Ирина Градева, от нейния баща. Семейството е било заможно, но в по-късен етап репресирано заради финансовите си възможности преди комунистическия период. Невъзможността да останат в града кара сестрите Градеви, заедно с Ирина, да потърсят по-добър живот в Русе, където тя е преподавала пиано. Но отдалеченото разстояние й е попречило да вземе със себе си подаръка от баща си, и така реликвата остава у брат й Нико. Той също има музикални интереси – хорист в „Родна песен“, а преди това и в хора на „Строителни войски“. Нико Градев е бил част от състава на операта още във времената, в които институцията не е имала собствен дом и е използвала сцената на Дома на нефтохимика. За съжаление никой от следващите поколения не свири на пианото. Албена и Евелин Градеви свирят няколко години като деца, но техните наследници не проявяват интерес. Това, че на пианото не се свири, буди тъга у наследниците на Нико Градев. Те се отказват от идеята да го продадат, защото не са сигурни дали то няма да бъде поредната мебел в нечий дом. Затова решават да го дарят – на школа, на училище или на театър. Изборът пада върху Държавна опера – Бургас. В момента пианото се съхранява в сградата на операта. След две седмици специално за него ще пристигне акордьор от столичен театър, който ще се погрижи за добрия му звук и ще даде указания за поддръжката му. След това инструментът ще бъде използван активно в постановки и репетиции на операта. Ръководството на Държавна опера – Бургас, нейните солисти, хористи, балетисти и оркестранти изказват най-искрената си благодарност на дарителите Албена и Евелин Градеви за щедрото дарение! Благородният им акт ще бъде споделен с оперните почитатели винаги, щом тяхното пиано звучи пред публика!

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 263
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 321
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 242
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 310
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 268
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.