Три дни фотографи снимат Атанасовското езеро

Атанасовското езеро влиза в кадъра на 20 фотографи от цялата страна, които днес се събират в Бургас. В следващите три дни лагуната ще се превърне във „фотомодел“ в рамките на фотопленера „Атанасовско езеро в кадър – солта, птиците и хората“, който се организира в рамките на проект Солта на живота, LIFE+.
Гостуващите фотографи ще насочат обективите на фотокамерите си първо към водолюбивите птици на Атанасовско езеро. За да не обезпокояват крилатите домакини на езерото, любителите на фотографията ще се скрият в специалното фотоукритие, изградено на брега на Южния солник или в преносимо маскировъчно укритие. Следващият обект към който ще насочат вниманието си, е тазгодишният Фестивал на солта и всичко, което ще се случва в петък следобяд между езерото и брега на морето. Всеки може да го посети и да попадне във фокуса на любители и професионални фотографи. До мястото, на което ще се проведе Фестивала на солта може да се стигне пеша от Морската градина в посока Черноморски солници, с колело по новата велоалея, свързваща Бургас със Сарафово или с кола до паркинга за басейните с лугата и калта.
Фотографията на дива природа, портретната и пейзажната фотография са цел на участниците във фотопленера. Атанасовското езеро и по-специално онази част от него, която е превърната в басейни за производство на сол е най-привлекателна през август за всички, които обичат да виждат през визьора на фотокамерата красиви пейзажи. Изкусителните розово-червени води на солниците, бохорите от сол, загорелите солничари са сред най-интересните обекти за фотографите. Затова и един от дните на фотопленера включва посещение на Северните солници, където се намират басейните – кристализатори и където в момента се вади „бялото злато“ на България.
При провеждането на фотопленера всички участници спазват етични правила за снимане на дива природа. Най-важното, от които е, че благополучието на дивите животни и на местата, които обитават е по-важно и от най-хубавата снимка. Почти всички места, на които ще се проведе пленера са защитени територии и зони – защитените местности „Бургаски солници” и „Пода”, както и по границите на поддържан резерват „Атанасовско езеро”, Натура 2000 местата Атанасовско езеро и Мандра-Пода.
Фотопленерът „Атанасовско езеро в кадър – солта, птиците и хората“ се организира за втора поредна година по проект „Солта на живота“, изпълняван към програма LIFE+ на ЕС от Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и Черноморски солници АД. Организатори на тридневното събитие са Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство“, Туристическа агенция Стил Травъл и БДЗП. Снимки от предишния фотопленер могат да се видят на изложбата „Птиците, хората и солта на Бургас“ на пл.Тройката в центъра на Бургас.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

НАП: Ново отлагане на сроковете по Н-18 няма да има

  • 26 Авг 2019
  • 28
Според НАП ново отлагане на сроковете за привеждане на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) в съответствие с изискванията с Наредба Н-18 няма да има. Това стана ясно на среща между експерти на приходната агенция и производители и ползватели на софтуер за продажби.

Тръмп предложил да се хвърлят ядрени бомби срещу ураганите

  • 26 Авг 2019
  • 43
Президентът Доналд Тръмп предложил да се хвърлят ядрени бомби срещу ураганите, преди да са се разразили над Съединените щати, твърди американският информационен сайт Аксиос, цитиран от Франс прес.

Посрещаме септември с над 30 градуса

  • 26 Авг 2019
  • 38
Последните дни на лятото ще бъдат по-горещи от обичайното с 6-7 градуса, а валежи не се задават поне в следващите десетина дни. Днес ще бъде горещо, с температури от 31 до 36 градуса.

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 338
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 37
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.