В Бургас поставят и контейнери за рециклиране на стари дрехи и обувки

От 15 септември Община Бургас, съвместно с "Евротекс" ЕООД, стартира проект "TexCycle" за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи и други текстилни материали, с фокус върху повторната употреба. Тази мини система се внедрява като част от по-голямата за сметосъбиране и сметоизвозване, за да осигури на гражданите възможност да покажат своята екологична отговорност и да се освободят напълно безвъзмездно от своите ненужни дрехи в синхрон с добрите европейски практики. Досега те се изхвърляха в контейнерите за общия боклук или се оставяха в непосредствена близост до тях. Поради тази причина, за съжаление, разхвърляни стари дрехи и обувки все още са честа гледка в нашия град. В изпълнение на проекта в гр. Бургас са позиционирани 19 бр. специализирани контейнера, които са разположени до мобилните центрове за разделно събиране. Информация за разположението на мобилните центрове можете да откриете тук: http://chistotaeco.com/potr-menyu/kategorii/item/328-2017-11-21-10-39-48. Контейнерите са ясно обозначени с надпис "ДРЕХИ И ОБУВКИ". В тях могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Върху контейнерите са написани инструкции за използването им и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация. Те се обслужват напълно самостоятелно, като е препоръчително дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торби. Част от текстилните материали, събрани в контейнерите, ще се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не са годни за повторна употреба, ще се предават за рециклиране или друго оползотворяване в специализирани инсталации. Част от материите - предимно пуловери и други плетива - ще се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 140
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 131
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 143
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 268
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 240
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.