Бургас ще избира „Мис и Мистър солена кал”

За предна година в Бургас ще се проведе забавният, но и много здравословен конкурс „Мис и Мистър солена кал“. Инициативата ще се състои на 10 август от 19:30 ч. в близост до басейните с лечебна луга и кал на Атанасовско езеро. В атрактивната надпревара може да се включи всеки жител или гост на Бургас, без изисквания за ръст, пол или възраст. Единственото условие е да бъде достатъчно омазан с кал от езерото и да дефилира атрактивно на импровизираната сцена. Специално жури ще определи победителите, но награди ще има за всички смели участници. Желаещите могат да се запишат за участие предварително във Фейсбук страницата „Солта на живота” и на тел. 0896798908 или директно по време на Фестивала до 19:00 часа. Конкурсът е част от програмата на Фестивала на солта и е част от проекта „Солта на живота”, реализиран от Българска фондация Биоразнообразие. Лечебната кал и медицинската луга са остатъчни продукти от солодобива, като разликата между двете са органичните вещества, характерни само за калта. Черната кал е доказано средство за облекчаване и лечение на ставни заболявания. Лекува почти всички кожни болести, действа разкрасяващо и подмладяващо на кожата, заличава дори белези от рани. Калта се образува от гниенето на различни организми, като 1 см от нея се образува за повече от 1 година. През август предстои поредния мониторинг на посетителите на басейните и на Пътеката на солта, но данните от 2017 показват близо 4000 човека на ден. Тазгодишното издание на Фестивала на солта ще се проведе на 10 август 2018 г. (петък) от 16.00 до 22.30 часа в района на Южно Атанасовско езеро – между басейните с луга, пространството „симБиотично“ и производственото хале на солниците. Темата на шестото издание е „Солта на живота“ и традиционно ще предложи разнообразни занимания за деца и възрастни, насочени към представянето и опазването на солниците и лагуната Атанасовско езеро, които са не само природно, но и културно наследство. Опитът от последните 5 години показа, че производствената база на солниците е подходяща и вдъхновяваща културна арена и интересна сцена за различни творци и артисти.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 86
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 96
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 98
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 137
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 114
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.