Бургас ще чества 132 години от Съединението на България

Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г., е една от най-важните дати в новата българска история, събитие белязало развитието на българската държава.

Честванията на знаменателния акт на националното обединение ще стартират още на 5 септември /вторник/ с концерт на представителния Бургаски духов оркестър от 18.30 часа на Мостика.

Отдаването на почит към паметта на героите, дали живота си в борбата за Съединението, ще започне на 6-ти септември /сряда/ от 10.30 часа на площад "Атанас Сиреков" /пред сградата на Общината/ с ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

В 11.00 часа на Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред Военния клуб /ул. "Христо Ботев" №48/ ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци, и цветя на признателност към падналите в Сръбско-българската война от 1885 г. След тържествените ритуали, празникът ще продължи от 11.30 часа на площад "Атанас Сиреков" с празничен концерт на ФА "Атанас Манчев". От 12.00 часа на открита сцена "Охлюва" пенсионерските клубове в Бургас също ще поздравят своите съграждани за празника.

ПРОГРАМА
132 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ С ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ

5 септември (вторник)

18:00 часа Художествена галерия "Петко Задгорски" Музикално-поетични ескизи С участието на: Таня Сарандева, Васил Костов, Калина Вергиева, Мариана Праматарова, Евгений Апостолов и Константин Корадов, изпълнения на пиано: Илонка Влахова

18:30 часа Приморски парк - Мостика Концерт на Бургаски духов оркестър

6 септември (сряда)

10:30 часа Площад "Атанас Сиреков", пред сградата на Община Бургас Ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

11:00 часа Военен клуб - Бургас, ул. "Христо Ботев" 48 Заупокойна молитва за загиналите в Сръбско-Българската война 1885г. Ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк

11:30 часа Площад "Атанас Сиреков" Празничен фолклорен концерт С участието на ФА "Атанас Манчев"

12:00 часа Открита сцена "Охлюва" Празничен концерт С участието на пенсионерски клубове от град Бургас

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 145
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 158
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 140
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 178
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 126
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.