« октомври 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ПФА "Странджа" и ФА "Тракия" с впечатляващ спектакъл през юли

Концерт-спектакълът "Фолклорна импресия" събира два от професионалните фолклорни ансамбли в България - ПФА "Странджа" и ФА "Тракия" - Пловдив на сцената на Летния театър на 7 юли от 20.00 часа. Обединяването на двата професионални ансамбъла дава възможност за представянето на изключително богата, жанрово разнообразна и многостилова програма, в която са включени произведения както на доайените на българското фолклорно изкуство, така и на млади и съвременни автори. Така на публиката ще бъде представена богата програма от произведения на българското фолклорно ансамблово изкуство, съчетаваща традицията и актуалното му развитие, която ще представи много по-голяма част от фолклорното наследство на България. Емблематични танци като "Добруджанска танцова импресия", "Празничен тракийски танц" с хореография на проф. Кирил Дженев и музика на Тодор Пращаков, акапелните и ансамблови песни "Отдолу идат" и "Празнична сюита" по обработка на доц. Стефан Мутафчиев, оркестровата пиеса "Младежка сюита" на дългогодишния диригент на ансамбъл "Тракия" Цветан Цветков са произведения, представители на по-старата вълна от творци в областта на професионалното фолклорно изкуство. Част от тях ще бъдат изпълнени съвместно от танцовите и хоровите състави и оркестрите на двата ансамбъла. Младото поколение автори - хореографи и композитори, ще представи широка палитра от нови танцови произведения като: "Паликош", "На филек", "Каруцари" и "На сгляда по Димитровден" с хореография на Марио Егов и по музика на Стоян Пауров, всички те обвързани с обредния календар на Странджанския регион, танцовата постановка "Първа среща" с хореография на проф. д-р Даниела Дженева и музика проф. д-р Любен Досев, "Македонски мерак" с хореографията на проф. д-р Антон Андонов и музика на Петьо Кръстев, "Веселие в шоплука" с хореография на Емануил Синджирлиев и музика на Димитър Христов, оркестровата пиеса "Другоселският панаир" на ПФА "Странджа" по музика на младия композитор Стоян Пауров, фрагмент от която ще се изпълни от оркестрите на двата ансамбъла. Част от програмата са соловите песни от Странджа, Родопите, Тракия и Пирин с музикални обработки на Любен Касабов, Петьо Кръстев и Борислав Сгуровски. Билети за концерт-спектакъла "Фолклорна импресия" могат да бъдат закупени от 26 юни на касата на Културен дом на нефтохимика, на Часовника, а в деня на концерта на касата на Летния театър.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас обявява класирането на кандидатите по основната фаза на проект LIFE за преход към алтернативни форми на отопление

  • 29 Сеп 2023
  • 382
Община Бургас изготви класирането на домакинствата, кандидатствали за преход към алтернативни форми на отопление и подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво в рамките на третия прием на документи по програма Лайф.

Ученици от село Карагеоргиево отбелязаха Европейския ден на спорта

  • 29 Сеп 2023
  • 470
Ученици от село Карагеоргиево отбелязаха Европейския ден на спорта в училище За поредна година със спортен празник учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” отбелязаха Европейския ден на спорта.

Центърът за личностно развитие ще стартира новата учебна година с концерт на сцена „Охлюва“ на 2 октомври

  • 29 Сеп 2023
  • 318
С мащабен концерт на открита сцена „Охлюва“ от 17.30 часа на 2 октомври Центърът за подкрепа на личностното развитие ще започне новата учебна 2023/2024 г. В него ще вземат участие най-талантливите деца и ученици на Бургас, записани в школите към Центъра.

12 клуба се включват в общинския „Спортен уикенд 2023“

  • 28 Сеп 2023
  • 341
И тази година тематичните уикенди в Бургас бяха повод за много емоции, събития и се радваха на огромен интерес от бургазлии и гости на града. Част от тях е и провеждането на традиционния спортен уикенд.

Бургас се включва в Европейската нощ на учените с предизвикателството на поколенията

  • 28 Сеп 2023
  • 287
Този петък, 29 септември, ще се състои 23-та Европейска нощ на учените в Бургас. Тя ще премине под мотото „Уменията и науката на бъдещето – предизвикателството на поколенията“.