Създателите на революционния софтуер за далтонисти го дариха на бургаските училища

По тяхна инициатива младите българи, които създадоха революционния софтуер за далтонисти "Вижън", се срещнаха днес с кмета Димитър Николов. Това са Даниел Георгиев, Васил Альошин и Стефан Кръстев.   "Следим развитието на Бургас и сме на мнение, че това е градът с най-модерно управление у нас и най-отворен към внедряване на различни иновации. Затова желаем да предоставим безплатно нашето изобретение първо на вас", казаха тримата визионери. Така специалният софтуер вече е на разположение на Община Бургас и започва инсталирането му в местните училища. Идеята за създаването на "Вижън" се ражда в началото на годината, когато младият програмист Даниел Георгиев получава мейл с линк към реклама на очила за далтонисти. Тогава му хрумва да пресъздаде принципа софтуерно чрез десктоп приложение, позволяващо индивидуална настройка. Чрез него хората, страдащи от цветна слепота, имат шанса да виждат отново цветове и нюанси при ежедневната употреба на компютри и смарт устройства. "Вижън" не само позволява на далтонистите да виждат сайтове и снимки в цялата им цветна прелест, но съвсем скоро с негова помощ те ще могат да играят и любимите си игри, както и да гледат филми и клипове онлайн, наслаждавайки се напълно на специалното си цветно зрение. Тримата млади предприемачи имат амбицията поетапно този софтуер да бъде внедрен във всички училища на България, както и тези в страните от Европейския съюз, а междувременно получават поръчки от цял свят. Потенциалните потребители са 300 милиона души с различна форма и степен на цветна слепота. Уникалността на "Вижън" се състои в това, че прави далтонизация на екрана в реално време, което към момента няма алтернатива в света. Десктоп приложението е напълно съвместимо с Windows, а в момента се разработва и разширение за Google Chrome. "Вие сте вдъхновение за всички инициативни млади хора у нас и доказателство, че не е задължително да емигрираш в чужбина, за да успееш. Благодаря ви за жеста и успех!", каза кметът Николов по време на срещата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 73
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 105
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 93
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.