Награждават победителите от литературния конкурс на „Алеф”

При изключително голям интерес на ученици от цялата страна приключи литературният конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Тази година конкурсът бе посветен на големия политик и миротворец Шимон Перес. Своите есета на тема: „Шимон Перес и неговия принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм” написаха 161 ученици от 41 населени места. Трудната задача да отсее най-добрите между 165 есета /някои от учениците са написали по повече от 1 творба/ имаше журито в състав: Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател и Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг. Официалната церемония по награждаването на победителите ще се състои на 27 април 2017 г. в Държавен куклен театър Бургас от 18 часа. На церемонията ще присъстват представители на местната и държавната власт, на Посолството на Израел у нас, на организацията на евреите в България „Шалом” и на еврейската общност в Бургас, политици, общественици, бизнесмени, ученици и учители. Тук ще бъдат и авторите на първите 20 творби, отличени от журито. Община Бургас е партньор на инициативата. За провеждането на тържествената церемония съдействат още: Посолство на Държавата Израел в България, Фондация „Роналд Лаудер”, ОЕБ „Шалом”, БМФ Порт Бургас”, СК ООД, Хотел България, Замък „Влюбен във вятъра”. Животът и делото на Шимон Перес предизвикаха изключителен интерес сред младежите и девойките. За първи път словесната надпревара излезе отвъд пределите на страната ни. Своето есе, написано на български език, изпрати и ученичка от Босилеград, Сърбия. Победителят в четвъртия литературен конкурс на „Алеф” ще представи България на едноседмичен международен конгрес за млади лидери в младежкото село Хакфар Хайарок в израелския град Рамат ХаШарон. Конференцията ще се проведе между 11 и 18 август 2017 г. и в нея ще бъдат включени младежи от цял свят на възраст от 15 до 17 години. Представителят на България ще се включи в конгреса с презентация за страната ни, а на гала вечерта ще покаже и оригинална българска национална носия. Пребиваването в Израел на наградения участник в конкурса – такса за участие, медицинска застраховка, храна и нощувки, ще бъде за сметка на Център „Алеф”. Пътуването му до Израел и обратно се поема от посолството на държавата Израел в България. Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място, ще получат парични премии – съответно 200 и 150 лева. За младежите от страната, гости на Център „Алеф”, участието в церемонията ще се превърне в незаличим спомен и стимул за бъдещо творчество. В Бургас те ще могат да изживеят и една истинска приказка с организираната от  домакина  екскурзия до единствения български Замък „Влюбен във вятъра” край Созопол.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 28
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 104
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 102
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 82
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 83
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.