« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

12 бебета - герои станаха лица на 2017 година

12 бебета – герои станаха лица на благотворителен календар на Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Това са недоносени деца, родени преждевременно през 2015 и 2016 г. Първите дни и месеци от живота им са постоянна борба за оцеляване, която мобилизира знания и умения на медицинските екипи. Тези дни са огромно изпитание за родителите – дни на молитви, вяра, надежда и благодарност към лекарите и медицинската наука. Лицата на 2017 г. се казват Красимира, Златин, Никола, Калин, Петър, Емир, Виктория, Тодор, Каролина, Росен, Божидар, Ана-Мария. Всяко от децата е родено преждевременно - седмици и месеци преди термин. Най-малкият герой е Никола, лицето на месец март. Роден е в 25 г.с. и е тежал 700 грама. Снимките за календара са правени през ноември 2016 г. и показват здрави и щастливи бебета, които по нищо не се различават от децата, родени без проблеми. При недоносените и преждевременно родените деца рискът от последващи увреждания е много голям и затова предизвикателството пред лекарите е сериозно – бебето не само трябва да оцелее, а да се развива правилно – и умствено, и физически. Затова неонатологията е тежка и трудна специалност, а добрите специалисти в страната се броят на пръсти. Целта на календара е да популяризира успехите на отделението и да вдъхне вяра на бъдещите родители. „Когато детето се роди преждевременно, когато им риск за живота му, стресът за семейството е огромен. Искаме да окажем подкрепа на родителите, да им кажем, че не са сами в този момент и че само заедно, с доверие и разбиране можем да преодолеем трудностите“, сподели началникът на неонатологията д-р Стилияна Томова. Тя благодари на родителите на малките „герои“, които с огромно желание откликват на инициативата и съдействат за снимките и изработката на календара. Календарът е изготвен с помощта на спонсори и се разпространява благотворително. Тиражът е ограничен и вече е почти изкупен от благодарни родители, чиито деца са били пациенти на Отделението по неонатология. Средствата от продажбата ще послужат за закупуване на медицински консумативи. Екипът на отделението благодари за безвъзмездната подкрепа на СБМ „Интернешънъл“, официален представител на Frisolac, и на Пламен Рашев – фотостудио „Рашев“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 168
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 186
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 155
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 189
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 163
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.