« декември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Изявени преподаватели от няколко поколения отпразнуваха един век педагогическо образование в Бургас

Под мотото „Дух, традиция и бъдеще“ те събраха бивши директори и преподаватели, някои от които на повече от 80 години, с млади педагози, служители от образователни, социални и правни институции, както и студенти, които демонстрираха мини роботи, използвани днес в обучението на деца в нашия град. Така те отпразнуваха заедно eдин век педагогическо образование в Бургас и 60 години Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. С думи на признателност и ефектни видео презентации ръководителят на катедра „Педагогика и методика на обучението“ проф. Румяна Папанчева приветства на сцената изявени личности, дали своя принос към педагогическата наука. Те получиха поздравителни адреси, почетни плакети и по една статуетка във формата на сова – символ на науката и мъдростта. Празникът се състоя в актовата зала на Факултета по обществени науки и прерасна в импровизиран концерт с изпълнения на странджанска гайда, творби от Моцарт, авторски композиции и популярни хитове – всички в интерпретация на бивши и настоящи преподаватели. В новия музей „История на педагогическото образование през XX в.“ гостите сякаш попаднаха в машина на времето. На входа му ги посрещна стара черна дъска и дървен чин от миналия век, а в другия край студенти им подаваха очила за виртуална и добавена реалност и им показваха модерни движещи се мини роботи. Младите разпалено обясняваха как децата ги програмират и учат с тях. Възрастните разказваха какво е било едно време. Лентата за официалното откриване на музея „История на педагогическото образование в Бургас през XX в.“ прерязаха: заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева, ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – проф. дмн Христо Бозов, деканът на Факултет по обществени науки Тинка Иванова и ръководителят на катедра „Педагогика и методика на обучението“ – проф. Румяна Папанчева. Музеят е отворен целогодишно за гражданите и гостите на Бургас и съдържа предмети, използвани в училищата през миналия век - табла със стари снимки, документи и важни исторически данни. Разположен е в пинакотеката на Факултета по обществени науки, където могат да се видят ценни картини и стенописи от известни български художници.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас ще има най-хубавата коледна елха в България

  • 04 Дек 2023
  • 256
Бургас ще посрещне предстоящите празници с най-впечатляващата елха в България. Светлините на коледното дърво, ще бъдат запалени по традиция на празника на морския град Никулден. Тогава ще грейнат и лампичките от празничната украса по улиците на града.

Подарете най-мечтания подарък за Коледа на дете или възрастен в неравностойно положение

  • 04 Дек 2023
  • 210
Кога, ако не на Рождество Христово, можете да отворите сърцето си и зарадвате някого с жест на внимание и желан подарък. Това е и целта на превърналата се в добра традиция предпразнична кампания на Община Бургас – „Подари от сърце“.

На Никулден бургаските музеи ще са с вход свободен

  • 04 Дек 2023
  • 213
На Никулден бургаските музеи ще посрещат посетители с вход свободен. Ето какво можете да разгледате в тях:

Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Карагеоргиево

  • 01 Дек 2023
  • 820
Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” ⯑⯑⯑ Поредна благородна постъпка на учениците от с. Карагеоргиево.

Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“, гласувайте за тях от 1 до 13 декември!

  • 01 Дек 2023
  • 725
Тази година Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“. Четири от осъществените проекти са на Общината, а останалите частни. В момента тече оценка на номинациите от компетентно жури, което ще присъди свои награди.