За здраве през новата година се окъпете в морето на Йордановден

Кой е най-бързият плувец сред бургазлии и кой ще бъде здрав през цялата година ще научим на 6 януари, когато честваме един от най-светлите и значими християнски празници - Богоявление, наричан още Йордановден. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива в морето или в реката. Само след няколко дни, спазвайки традицията, куражлиите отново ще могат да се преборят с бурните зимни води на Черно море и да извадят кръста. Ритуалът символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Желаещите да премерят сили с ниските градуси на зимното море трябва да имат навършени 16 години и да се запишат за участие на моста от 09.30 до 10.45 часа на 6 януари. Записването ще се извършва само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние. Литийното шествие за спасяването на Светия кръст ще започне в 10.45 часа от площад "Св. Св. Кирил и Методий" и ще премине по ул. "Александровска" - ул. "Алеко Богориди" - Приморски парк - Моста. Началният час на ритуала за спасяване на кръста ще бъде в 11.00 часа. Честванията на Йордановден ще започнат още в 08.30 часа в храм "Св. Св. Кирил и Методий", където бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия. На 6-ти януари, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Освещаването на бойните знамената на Военен гарнизон-Бургас ще бъде от 10:30 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий". Веднага след спасяването на Светия кръст, бургазлии ще могат да отдадат почит към революционното и родолюбиво дело на Христо Ботев. Венци и цветя ще бъдат положени пред бюст-паметника на поета в Морската градина в 11.30 часа на 6-ти януари, когато честваме и 169 години от рождението му. ПРОГРАМА ЙОРДАНОВДЕН /БОГОЯВЛЕНИЕ/ и 169 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ 06 януари (петък) 8:30 часа храм "Св. Св. Кирил и Методий" Празнична Света Литургия по повод Йордановден (Богоявление) 10:30 часа площад "Св. Св. Кирил и Методий" Освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас 10:45 часа площад "Св. Св. Кирил и Методий", ул. "Александровска", ул. "Алеко Богориди" до Приморски парк - Моста Литийно шествие за спасяване на Светия кръст 11:00 часа Приморски парк  - Моста Спасяване на Светия кръст 11:30 часа Паметник на Христо Ботев в Приморски парк Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 169 години от рождението на Христо Ботев

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 106
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 115
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 117
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 154
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 129
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.