« декември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Мултимедийният танцов спектакъл „Приказки за Черно море“ идва в Бургас на 13 октомври

Минималистичното представяне на емоционалните състояния чрез движенчески театър, съвременна балетна хореография, под звуците на авторска музика, изпълнена от струнен октет, джаз комбо и хорал на фона на клипове, които доразвиват историите преминават през сюжети като Ноевия ковчег, Одисей и самодивите, Орфей и Евридика, обичаи като Наричане на водата, Светото кръщение и др. Основната нишка , която води зрителите и слушателите през представлението е пречистващата сила на водата, нейната мистичност, неразривна свързаност с човека от древността и мъдростта, която всяка вълна, всяка капка, всяка глътка може да донесе. Магията и в България е особена и е дълбоко слята с самосъзнанието на българина. В „Приказки за Черно море“ се разкриват взаимоотношения на водата с огъня, земята, деня и нощта. Проектът е създаден за първи път в 2019 г, като печели финансиране и е част от титлата „Европейска столица на културата„ гр.Пловдив от трима съмишленици с дългогодишна професионална история – Страцимир Павлов, Нейчо Петров – Реджи и Антоанела Петрова. Антоанела Петрова и Нейчо Петров – Реджи са сценаристи на спектакъла, като Нейчо Петров- Реджи е и режисьор на мултимедията. Страцимир Павлов е композитор и диригент на „Приказаки за Черно море“. Хореографията е поверена на Анастасия Неделчева, а изработването и заснимането на мултимедията са дело на Станислав Евстатиев, Николай Добрев и Мира Арнаудова. Костюмите са изваяни под въображението на Елена Станева. На сцената публиката ще може да се наслади на балетна трупа от 10 души с техника идваща от класическия балет, съвременен стил и дори хип-хоп. Осем вокалисти ще представят заедно с небезизвестни имена на джаз сцената – Валери Ценков, Нейко Бодуров и Стоян Роянов и струнен октет авторска музика, в която католически текстове от меси са съчетни с неравноделни ритми и етно елементи, както и джаз импровизации. Над 29 артисти завихрят магична атмосфера, страст и пътуване, което помага на намиране на повече отговори кои сме и към какво принадлежим. Спектакълът е изигран във Варна и Пловдив. Ковид пандемията успява да замрази последващото турне, но през 2022 проектът е одобрен по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален Фонд Култура, печели и финансиране от Фонд „Култура“Варна и така през 2023 година са заложени три дати – във Варна, Бургас и Русе, както и издаване на албум с музиката на спектакъла. Представлението във Варна вече се осъществи в април, а на 13.10 предстои в Бургас, в „Културен дом НХК“ от19ч и на 15.10, в зала „Филхармония“ в Русе. Мисията на „Приказки за Черно море“е да запознаят всички гости с морето, да обикнат и разберат неговата сила, да излезе неговата специфична природа извън България през призмата на изкуството. Билети на каса „Часовника“ и в мрежата на Грабо. Линк към събитие: https://www.facebook.com/events/280160868230643

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Карагеоргиево

  • 01 Дек 2023
  • 647
Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” ⯑⯑⯑ Поредна благородна постъпка на учениците от с. Карагеоргиево.

Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“, гласувайте за тях от 1 до 13 декември!

  • 01 Дек 2023
  • 556
Тази година Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“. Четири от осъществените проекти са на Общината, а останалите частни. В момента тече оценка на номинациите от компетентно жури, което ще присъди свои награди.

Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН

  • 30 Ное 2023
  • 724
За поредна година Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН.

Бургас празнува Никулден с богата спортна програма, ще гостува олимпийската шампионка Стефани Кирякова

  • 30 Ное 2023
  • 686
Бургас ще празнува Никулден с изключително богата спортна програма. Първото мероприятие стартира още от петък и ще продължи до неделя. В зала „Амфибия“ на хотел „Аква“ ще се проведе международният Оупън турнир по шахмат „Бургас 2023“. Организатори са ШК “Бургас 64“ и ФМА „Булчесс“.

Интригуващият формат "Аз, драматургът" провокира младите пишещи в Бургас и страната

  • 30 Ное 2023
  • 430
Крайната дата за получаване на текстовете е 30-ти април, 2024 година. Интригуващият проект "Аз, драматургът" дава възможност на талантливите младежи в цялата страна да провокират вдъхновението си с авторска пиеса, която да бъде поставена на професионална сцена.Инициатор и организатор е театрална школа „Талантино“,подкрепена от Община Бургас .