« декември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Пещ за стъкло инсталират в КТК „Ченгене скеле“

В творческите процеси ще участват студенти и преподаватели от Националната художествена академия в Лвов (Украйна), Националния университет по изкуствата в Букурещ (Румъния), Националната художествена академия (България) и художниците от Нидерландия Ед ван Дайк (Ed van Dijk) и Хари Баптист (Harry Baptist). Ръководител на проекта е ас. д-р Елизар Милев от Националната художествена академия. Младите автори от България, Румъния и Украйна ще работят заедно под ръководството на техните преподаватели и утвърдени автори в областта на стъклото. Проектът е фокусиран върху обмен на опит между преподаватели и студенти –докторанти, магистри и бакалаври. В процеса ще се включи и младият колега Панталеймон Арнаудов, който практикува обработка на стъкло в едно от най-добрите ателиета в Чехия. Това ще е първата негова демонстрация в България. Ще бъдат осъществени демонстрации, исторически възстановки и лекции, отворени за широката публика, учащи и туристи. Предвидена е изложба, представяща всеки от авторите в областта на неговите творчески идеи и потенциал в експозиционната зала на Културно-туристическия комплекс „Ченгене скеле“. Творческите демонстрации в проекта ще запознаят публиката с основата, върху която е стъпило съвременното стъкло: Как естеството на материята е довела до начина на обработка и трудностите са провокирали изобретателност?; По какъв начин се е отключило въображението на старите занаятчии в търсене на функция, естетика, know-how?; Неглижираната връзка занаят – дизайн – изкуство. Горещото стъкло винаги е било основна и неразривна част от обучението, както e и водещо в значителна част от практиката на повечето художници, работещи с материала. Участници: Ед ван Дийк (Ed van Dijk) – художник (Нидерландия); Хари Баптист (Harry Baptist) – асистент на Ед ван Дийк (Нидерландия); доц. д-р Михайло Бокотей – преподавател по стъкло в Националната художествена академия в Лвов (Lviv National Academy of Arts) и директор на Музея на стъклото; Васил Запарнюк (Vasyl Zaparniuk), Олександра Федосова (Oleksandra Fedosova) и София Карковец (Sofia Kharkovets) – студенти от Националната художествена академия в Лвов; ас. д-р Йоана Стеля (Ioana Stelea PhD) – преподавател по стъкло в Националния универистет по изкуства в Букурещ (National University оf Arts – Bucharest); Панталеймон Арнаудов – технолог; Tudor Crisu – студент; Andreea Itu – студент; ас. д-р Елизар Милев – преподавател в специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ в НХА; Радослав Стефанов и Гергана Михайлова – студенти от НХА, и Лъчезар Дочев – докторант в специалността. Проектът се осъществява в рамките на открития конкурс за научната и художественотворческата дейност на НХА за 2023 г., с подкрепата на Община Бургас и Американска фондация за България.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Карагеоргиево

  • 01 Дек 2023
  • 639
Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” ⯑⯑⯑ Поредна благородна постъпка на учениците от с. Карагеоргиево.

Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“, гласувайте за тях от 1 до 13 декември!

  • 01 Дек 2023
  • 550
Тази година Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“. Четири от осъществените проекти са на Общината, а останалите частни. В момента тече оценка на номинациите от компетентно жури, което ще присъди свои награди.

Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН

  • 30 Ное 2023
  • 717
За поредна година Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН.

Бургас празнува Никулден с богата спортна програма, ще гостува олимпийската шампионка Стефани Кирякова

  • 30 Ное 2023
  • 677
Бургас ще празнува Никулден с изключително богата спортна програма. Първото мероприятие стартира още от петък и ще продължи до неделя. В зала „Амфибия“ на хотел „Аква“ ще се проведе международният Оупън турнир по шахмат „Бургас 2023“. Организатори са ШК “Бургас 64“ и ФМА „Булчесс“.

Интригуващият формат "Аз, драматургът" провокира младите пишещи в Бургас и страната

  • 30 Ное 2023
  • 427
Крайната дата за получаване на текстовете е 30-ти април, 2024 година. Интригуващият проект "Аз, драматургът" дава възможност на талантливите младежи в цялата страна да провокират вдъхновението си с авторска пиеса, която да бъде поставена на професионална сцена.Инициатор и организатор е театрална школа „Талантино“,подкрепена от Община Бургас .