« декември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Филиалът на НХА в Бургас преръща Графичната база в дом за творци, ще прави културно-образователен център

Това ще стане, след като Общинския съвет в Бургас днес одобри предложението на кмета Димитър Николов във връзка с кандидатстване на НХА с проектно предложение по първата покана от Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027. „НХА – Филиал Бургас вече няколко години подготвя студенти от специалност „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Книга, илюстрация и печатна графика“, част от които вече са специализанти в НХА - София в областта на майсторско печатане на графика. С всяка следваща година екипът на НХА надгражда възможностите си на територията на гр. Бургас и цели да съхранява и възстановява досегашните постижения, да обединява артисти и общественост за популялизиране на специфичния духовен климат на Бургас, да възпитава високи критерии и желание за творческа изява сред младите хора на Бургас и студентите от НХА. Базата е ценност, която би трябвало да се съхрани, да носи популярност и да привлича, както почитатели на изкуството, така и туристи желаещи да запечатат момента посредством създаване на собствено произведение на място. С изграждането на центъра НХА ще създаде дом за творци от целия трансграничен регион, ще се срещат обучаеми, ученици и студенти, утвърдени творци, които са своеобразна атракция за гости и туристи, ще създават атмосфера, ще служат за пример“, посочи в мотивите си кметът Димитър Николов. Изключително важно за поддържане дейността на Графична база е извършването на основен ремонт на сградата. Екип на НХА е разработил концепция, която да осигури финансиране за тази дейност /ремонт на покрив, канализация, ел. захранване необходимо за функциониране на съоръженията, хидроизолация, обособяване на функционални помещения и др./ Изграждането на „Културно-образователен център и музей“ в Бургас ще покрива нуждите на студентите, преподавателите и кандидат-студентите в НХА, както и на членовете на дружеството на художниците в Бургас. Центърът ще дава възможност на чуждестранни автори и изявени творци да провеждат уъркшопи и осъществяват художествени проекти. Центърът ще работи съвместно с Община Бургас, която е собственик на имота, като допринася за активната културни образователна програма на морския град.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас ще има най-хубавата коледна елха в България

  • 04 Дек 2023
  • 256
Бургас ще посрещне предстоящите празници с най-впечатляващата елха в България. Светлините на коледното дърво, ще бъдат запалени по традиция на празника на морския град Никулден. Тогава ще грейнат и лампичките от празничната украса по улиците на града.

Подарете най-мечтания подарък за Коледа на дете или възрастен в неравностойно положение

  • 04 Дек 2023
  • 213
Кога, ако не на Рождество Христово, можете да отворите сърцето си и зарадвате някого с жест на внимание и желан подарък. Това е и целта на превърналата се в добра традиция предпразнична кампания на Община Бургас – „Подари от сърце“.

На Никулден бургаските музеи ще са с вход свободен

  • 04 Дек 2023
  • 216
На Никулден бургаските музеи ще посрещат посетители с вход свободен. Ето какво можете да разгледате в тях:

Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Карагеоргиево

  • 01 Дек 2023
  • 823
Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” ⯑⯑⯑ Поредна благородна постъпка на учениците от с. Карагеоргиево.

Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“, гласувайте за тях от 1 до 13 декември!

  • 01 Дек 2023
  • 728
Тази година Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“. Четири от осъществените проекти са на Общината, а останалите частни. В момента тече оценка на номинациите от компетентно жури, което ще присъди свои награди.