« септември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Започна изпълнение на проект за подобряване водния режим на езерото Вая

Това е част от проект: „Подобряване на водния режим и управление на сукцесионните процеси във влажни зони с международно значение „Комплекс Ропотамо“, „Местност Пода“ и „Езеро Вая”, изпълняван от Регионална дирекция по околна среда и водите – Бургас, финансиран по Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г. чрез Европейски фонд за регионално развитие и национално съфинансиране от Държавния бюджет на Република България. Поканата на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите - Бургас Павел Маринов и екипа по проекта уважиха Галина Симеонова - Главен директор на Главна дирекция Оперативна програма „Околна среда“, кметът на Бургас Димитър Николов, Тихомир Райчев – главен архитект на Община Бургас, зам.-областният управител Пламен Янев, директорът на ВиК – Бургас инж. Ганчо Тенев, Янчо Райков – началник РДНСК - Бургас и други. „Срещите ми с всички, които се занимават с тази дейност, показаха, че този проект е важен за Бургас. Радвам се, че РИОСВ пое ангажимента да бъде бенефицент на проекта. Резултатите ще са в полза на града и ще укрепят тази крехка и трудна за балансиране система между езеро Вая и Черно море. Очаква ни тежко лято – за изпълнителите и за бенефициента. Проектът цели опазване на природата и живота във Вая – неговия обменен процес с Черно море и запазването на тази важна екосистема. Каналът е малка кръвоносна система за тази толкова важна мини екосистема край морето“, заяви г-жа Галина Симеонова, ръководител на УО на ОПОС. „Този проект е изключително важен. Ние непрекъснато получаваме информация, че Вая боледува, тъй като има завишен приток на сладки води и проблем с вливането на морски води в езерото, което предизвиква и по-високо ниво на заблатяване. Това са мащабни проблеми, изискващи мащабни решения. Мисля че това е първата крачка.“, коментира кметът на Община Бургас Димитър Николов. Церемонията се проведе на строителната площадка. На терена изпълнителят „ХИДРОИНЖЕНЕРИНГ БУРГАС“ ДЗЗД показа, че техниката е в пълна готовност и строителните дейности вече са в ход. Общата стойност на проекта е 8 427 161 лв. от които 7 163 087 лв. от Европейски фонд за регионално развитие и 1 264 074 лв. национално съфинансиране. Строително-монтажните работи на обекта трябва да бъдат извършени до 30.09.2023 г. Чрез реализацията им ще се създадат условия за увеличаването на хидравличния капацитет на отточния канал Вая - Черно море, за намаляване на неблагоприятното хидравлично натоварване на езерото и подобряване на водния му режим.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

12 клуба се включват в общинския „Спортен уикенд 2023“

  • 28 Сеп 2023
  • 158
И тази година тематичните уикенди в Бургас бяха повод за много емоции, събития и се радваха на огромен интерес от бургазлии и гости на града. Част от тях е и провеждането на традиционния спортен уикенд.

Бургас се включва в Европейската нощ на учените с предизвикателството на поколенията

  • 28 Сеп 2023
  • 148
Този петък, 29 септември, ще се състои 23-та Европейска нощ на учените в Бургас. Тя ще премине под мотото „Уменията и науката на бъдещето – предизвикателството на поколенията“.

В ОУ „Антон Страшимиров“ откриха нови спортни площадки по баскетбол, волейбол и футбол

  • 28 Сеп 2023
  • 139
В ОУ „Антон Страшимиров“ днес бяха официално открити чисто нови спортни площадки. Събитието се превърна в истински празник за ученици, учители, родители, бивши възпитаници на училището и спортни деятели.

Община Бургас ще отбележи Световния ден на сърцето с мащабна профилактична кампания

  • 27 Сеп 2023
  • 230
Община Бургас ще отбележи Световния ден на сърцето – 29 септември, с мащабна профилактична кампания, която ще се проведе на 28 септември, от 09.30 до 13.30 часа едновременно в няколко точки на града под мотото „Аз обичам сърцето си!“.

Третокласниците от училищата в ж.к. „Меден рудник“ се включиха във второто издание на програмата „Спорт за всяко бургаско дете“

  • 27 Сеп 2023
  • 197
Третокласници от четирите училища в ж.к. „Меден рудник“ – ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Найден Геров“, СУ „Петко Росен“ и СУ „Константин Петканов“, дадоха старт днес на второто издание на програмата „Спорт за всяко бургаско дете“.