Община Бургас се включва в международен проект за намаляване на въглеродните емисии

Проект „Подкрепа декарбонизирането на туристическата индустрия след Covid-19“ „DEcarbonising the TOurism Industry Post Covid-19 Support (DETOCS)“ стартира в началото на март 2023 година и ще се изпълнява в рамките на 4 години. Проектът ще се реализира в партньорство, ръководено от Местната енергийна агенция в град Птуй - Словения, в което участват 14 партньора, представляващи органи на местни; регионални и национални власти, водещи университети и организации, специализирани в технологични иновации; организации, работещи в сферата на прилагането на енергийно ефективни решения и изпълнение на дейности за адаптиране на градската среда и смекчаване на последиците от климатичните промени от държавите Словения, Гърция, Малта, Финландия, Италия, Унгария, Нидерландия, Германия и България. Kато пряк резултат от пандемията от Covid-19 и последвалите я ограничения за пътуване, туристическата инфраструктура на Европа сериозно пострада – ситуация, която сега допълнително се изостря поради тежката енергийна криза. Възстановяването на туристическия сектор е необходимо и от решаващо значение, тъй като индустрията е изключително ценна за европейската икономика. Чрез междурегионално сътрудничество, партньорските региони ще идентифицират, споделят и обменят иновативни методологии, процеси и добри практики за подобряване на енергийната ефективност и улесняване на декарбонизацията в туристическата инфраструктура и постигане на устойчив туризъм. По този начин ще се подкрепи възстановяването на сектора на туристическата инфраструктура в ЕС след пандемията от Covid-19 по устойчив и нисковъглероден начин. Междувременно партньорите по проекта ще се стремят да подобрят свързаната политика в своите региони чрез изграждане на капацитет в участващите региони и приемане на политики, доказали се като успешни в други региони. В резултат от реализацията на проекта се очаква да се повиши производството на енергия за собствени нужди в туристическия сектор, както и да се насърчат нови видове туризъм, като "виртуален туризъм", с ниско потребление на енергия и въглероден отпечатък. Предвидените дейности за Община Бургас по проекта включват: Идентифициране и прилагане на добри практики на ЕС, свързани с въвеждането на ЕЕ и ВЕИ в туристическите обекти на територията на Община Бургас. Стимулиране на местните заинтересовани страни да работят в посока към внедряване на ВЕИ и ЕЕ в туристическия сектор. Проучване на възможността за влияние върху тези частно управлявани туристически места за настаняване (хотели, вили, къщи и т.н.), чрез въвеждане и прилагане на нови мерки за устойчива енергия в Дългосрочната програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми енергийни източници и биогорива на Община Бургас 2021-2030 г., въз основа на знанията и добрите практики, придобити по време на изпълнението проекта.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 57
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 68
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 76
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 127
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 105
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.