Разширяват проекта за дигитална грамотност на Училищна Телерик Академия в Бургас

Първите училища, в които стартираха обучителните програми на Училищна Телерик Академия, са ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГМЕЕ, ПГЕЕ „Константин Фотинов“, ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, СУ „Константин Петканов“, СУ „Константин Преславски“ и ОУ „Климент Охридски“. „Продължаваме програмата за дигитална грамотност с разширяване броя на училищата, като идеята е догодина да покрием всички бургаски учебни заведения. Благодаря на първите училища, както и на новите 7, които ще въведат програмата, като имаме възможност да включим още 3-4 училища. Следващата ни цел е тук, в Бургас, да проведем фестивал на дигиталните науки за учениците, които се обучават по програмата, който може да се провежда два пъти годишно“, заяви кметът Димитър Николов. „Благодаря на Община Бургас, тъй като тя е първата в страната, която ни провокира как да стигнем до повече ученици и как да ги подготвим за професиите на дигиталното бъдеще. Колкото е важна функционалната, толкова е важна и дигиталната грамотност за успеха на децата. Те ще живеят с тези технологии и трябва да инвестираме в капацитета им, да могат да мислят, да са проактивни и да използват своята креативност“, допълни изпълнителният директор на Училищна Телерик Академия г-н Петър Шарков. Програмата за подобряване на дигиталната грамотност сред учениците в Бургас се финансира от Общината. Само през тази учебна година, над 600 деца в морския град имат възможност да се обучават по програмите, разработени от Училищна Телерик Академия. Новите училища, които ще въведат програмата, са Търговската гимназия, НЕГ „Гьоте“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Васил Априлов“ и ОУ „Любен Каравелов“. По време на срещата стана ясно още, че обученията в 4 школи в Бургас по програмата ще продължат, а на 29 април в София ще се проведе събитие за всички ученици, които се обучават по програмите на Училищна Телерик Академия в страната. Училищата ще получат достъп до програмите с лиценз за следващите 10 години, както и пълна свобода да ги прилагат по най-подходящия начин спрямо интересите на учениците. Преподавателите ще преминат специално обучение през лятото, за да могат да използват програмите „Дигитални умения“, „Разработка на игри“ и „Уеб програмиране“. На срещата присъстваха още зам.-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева и директори на бургаски училища. * Училищна Телерик Академия е лидер в разработването и провеждането на обучителни програми в сферата на дигиталните технологии и програмирането за ученици от 3 до 12 клас. В резултат на партньорството, всяко дете в община Бургас, с интерес към света на технологиите, ще получи възможност да развие своите знания и умения. Целта на безплатните обучения по дигитални технологии и програмиране на деца и младежи от Бургас, е да запали любопитството им към ученето и технологиите, да им помогне да усвоят нови умения и да ги превърне от консуматори на технологиите в техни създатели.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Първо място за бургаската Строителна гимназия на регионално състезание в Стара Загора

  • 27 Мар 2023
  • 129
Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" - Бургас, завоюва първо, второ и трето място на приключилия днес регионален кръг на състезанието "Най-добър млад строител".

Община Бургас продължава програмата „Топъл обяд“ за всички крайно нуждаещи се

  • 27 Мар 2023
  • 110
Община Бургас продължава да изпълнява програмата „Топъл обяд“ за всички крайно нуждаещи се. Тя се реализира по проект на Оперативна програма „Програма за храни и основно материално подпомагане“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

Зала "Младост" е домакин на Държавното първенство по художествена гимнастика за приз "Жулиета Шишманова"

  • 24 Мар 2023
  • 639
Зала "Младост" е домакин ва първия етап от Държавното първенство в категория "Елит" по художествена гимнастика за приз "Жулиета Шишманова". Шампионатът е от днес до събота. Организатори са клуб по художествена гимнастика "Черноморец" и Българска фесдерация по художествена гимнастика, с подкрепата на Община Бургас.

Южноамерикански капибари са най-новите обитатели на Зоопарк Бургас.

  • 24 Мар 2023
  • 650
Един мъжкар от вида капибара и харемът му от три женски са най-новите обитатели на Зоопарк Бургас. Младите животни вече са адаптирани и свикнаха с уютния си дом, включващ къщичка, зелена площ и басейн за почивка.

Документален филм ще представя работата на Енергийния офис на Община Бургас в европейски държави

  • 24 Мар 2023
  • 618
„Повече от 2500 души са потърсили услугите на специалистите от Енергийния офис на Община Бургас от откриването му до този момент.