« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Полицаи спасиха от изнасяне ценни монети, намерени от иманяр

Уникална по рода си операция по спасяване на автентични културно-исторически ценности от Рим, Византия, Гърция, Българско Средновековие и др., бе осъществена от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас. В хода на полицейските действия, продължили близо едно денонощие, бе задържан 60 годишния Д.Д. от с. Съединение, общ. Сунгурларе, от чийто дом в специално пригоден тайник бяха намерени и иззети 666 монети и други артефакти / пръстени, печати, пломби, медальони и др/. Констатирано е, че културно-историческите ценности са събирани години наред, като Д.Д. извършвал незаконни археологически разкопки в районите на Общините Руен и Сунгурларе. Артефактите в голямата си част са редки, като много от тях са с добро ниво на съхранение и качество. За извършване на незаконната си дейност 60 годишния мъж използвал метал-детектори / т.нар. „рамки”/ и друга техника. До момента не е установено да е имал съучастник или да е поддържал близки контакти с други иманяри от региона. Полицейските служители разполагали с данни, че въпросните артефакти ще са обект на трафик зад граница / най-вероятно в Германия/, поради което инициирали светкавична операция по предотвратяване трафикирането на културно-исторически ценности. Същите предстои да бъдат предмет на експертиза от специалисти на Националния исторически музей – София и Регионалния исторически музей – Бургас. Д.Д. обяснил, че събирането на артефактите и сумата от евентуалната им продажба щели да финансират създаването на нарочна карта на местата с откритите артефакти, частен музей, в който същите да се излагат и впоследствие развиване на мрежа за селски културен туризъм, насочен към античната история.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 319
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 402
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 294
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 381
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 330
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.