Бургас и още 8 европейски града участват в проект за преоценка на климатичната неутралност

„Revaluing Urban Quality Climate Nеutrality in European Waterfront Cities“ (Re-value). Сред водещите партньори в него е Община Бургас. В консорциума, ръководен от Норвежкия университет за наука и технологии в град Олесун, участват 26 партньора, представляващи органи на местни и регионални власти; научно-изследователски центрове; водещи университети и организации, специализирани в технологични иновации; организации, специализирани в прилагането на зелени решения и изпълнение на дейности за адаптиране на градската среда и смекчаване на последиците от климатичните промени. Те са от държавите Норвегия, Белгия, Португалия, Турция, Румъния, Чехия, Хърватска, Италия, България. В рамките на проекта Re-Value девет европейски морски и речни града ще демонстрират как климатичната неутралност и качеството на урбанистичната среда могат да бъдат постигнати чрез преоценка на връзката им с крайбрежието, укрепване на съпътстващите ползи и смекчаване на потенциални неблагоприятни въздействия. Това ще се случва чрез планиране на прехода за постигане на климатична неутралност. Градовете ще работят с дългосрочни планове за териториална трансформация, комбинирани с местно базирани крайбрежни демонстрационни пилотни дейности. Олесун (Норвегия), Брюж (Белгия), Бургас (България) и Римини (Италия) ще споделят опит и ще демонстрират в пълен мащаб как интегрираното градско планиране и проектиране може да бъде оптимално разгърнато за постигане на климатична неутралност и значително намаляване на емисиите парникови газове до 2030 г. В допълнение Кашкайш (Португалия), Констанца (Румъния), Измир (Турция), Писек (Чехия) и Риека (Хърватия) ще създадат, трансферират и разработят свои собствени сценарии за инвестиционни решения, базирани на данни, финансови и партньорски модели относно интегрираното градоустройствено планиране и проектиране, за да се ускори преходът им към климатична неутралност. Партньорството се координира от Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU) и се финансира от програмата за финансиране на изследвания и иновации на Европейския съюз, покана "Градоустройство и проектиране за справедливи, устойчиви и неутрални по отношение на климата градове до 2030 г." (HORIZON-MISS-2021-CIT-02-01) по програма „Хоризонт Европа“. Проектът за интегрирано градско планиране за климатична неутралност ще продължи до декември 2026 г., като можете да следите изпълнението му на следните линкове: Website (landing page): http://re-value-cities.eu/ LinkedIn profile: https://www.linkedin.com/in/re-value-cities-11b021264/ Twitter: https://twitter.com/revaluecities

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 234
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 217
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 222
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 506
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 477
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.