Бургас ще бъде част от празничната програма по повод 100-годишнината на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Доц. д-р Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет на Софийския университет, и доц. д-р Павел Павлов - зам.-декан по учебна дейност на факултета, ще представят две публични лекции в Центъра за съвременно изкуство и библиотека на Бургас. Събитието ще се проведе на 13 февруари, понеделник, от 17.30 часа. Инициативата се провежда в навечерието, когато Църквата спомня Успението на св. Константин-Кирил.Затова и публичните лекции обхващат темите „Заветът на св. Константин-Кирил за България“ и „Библията на български език“. Това е първото от поредицата събития, с които морският град ще отбележи вековния юбилей на Богословския факултет. Още през новата учебна година във Филиала на Софийския университет в Бургас ще се подготвят студенти в две направления – „Религия и теология“ и „Музикално и танцово изкуство“. За първи път тук се разкрива и специалност „Църковна археология“. „Цялата 2023 година ще премине под знака на вековния юбилей на Богословския факултетна СУ „Св. КлиментОхридски“ и Филиала на Алма матер в Бургас. От 1923 до ден днешен той стои като символ на духовното образование в България. Ние сме щастливи, че сме поколението, което ще отбележи достойната годишнина. Официалната дата на честването е 10 март, но през цялата година ще има интересни събития. Това е един хубав повод да се разтворят архивите и да се проследи историята на изминалото столетие, но и да поговорим за настоящето и бъдещето. Интересни инициативи ще се случат и в Бургас. Ние ще се срещнем с бургазлии броени дни след големия празник.”, коментира доц. д-р Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет. На първата среща с бургазлии ще си поговорим за „Заветът на св. Константин-Кирил за България“. Него и брат му св. Методий наричаме равноапостоли. Просветителското дело на светите братя е толкова велико, че Църквата ги канонизира като светци, а днес са приети от всички християни като „покровители на Европа“. Ние, като българи, трябва да се грижим за светлата памет на братята .”, сподели още доц. д-р Ивайло Найденов.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Първо място за бургаската Строителна гимназия на регионално състезание в Стара Загора

  • 27 Мар 2023
  • 134
Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" - Бургас, завоюва първо, второ и трето място на приключилия днес регионален кръг на състезанието "Най-добър млад строител".

Община Бургас продължава програмата „Топъл обяд“ за всички крайно нуждаещи се

  • 27 Мар 2023
  • 115
Община Бургас продължава да изпълнява програмата „Топъл обяд“ за всички крайно нуждаещи се. Тя се реализира по проект на Оперативна програма „Програма за храни и основно материално подпомагане“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

Зала "Младост" е домакин на Държавното първенство по художествена гимнастика за приз "Жулиета Шишманова"

  • 24 Мар 2023
  • 645
Зала "Младост" е домакин ва първия етап от Държавното първенство в категория "Елит" по художествена гимнастика за приз "Жулиета Шишманова". Шампионатът е от днес до събота. Организатори са клуб по художествена гимнастика "Черноморец" и Българска фесдерация по художествена гимнастика, с подкрепата на Община Бургас.

Южноамерикански капибари са най-новите обитатели на Зоопарк Бургас.

  • 24 Мар 2023
  • 656
Един мъжкар от вида капибара и харемът му от три женски са най-новите обитатели на Зоопарк Бургас. Младите животни вече са адаптирани и свикнаха с уютния си дом, включващ къщичка, зелена площ и басейн за почивка.

Документален филм ще представя работата на Енергийния офис на Община Бургас в европейски държави

  • 24 Мар 2023
  • 624
„Повече от 2500 души са потърсили услугите на специалистите от Енергийния офис на Община Бургас от откриването му до този момент.