« февруари 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

С голяма изложба Бургас ще отбележи рождението на Владимир Димитров – Майстора

Впечатляващата експозиция ще представи 43 живописни творби и рисунки на Майстора. Инициативата ще отбележи и 141 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, което е на 1 февруари 1882 година. В изложбата са селектирани произведения от галериите в Стара Загора, Ямбол, Казанлък и Сливен и проследяват няколко периода от творчеството на художника, който създава неповторима галерия от образи – олицетворение на жизненост, морална и физическа красота. Ценителите на изкуството ще видят и четирите картини на Майстора, част от фонда на БХГ „Петко Задгорски”, сред които е "Девойка с ябълки", наричана още „българската Мадона”. Тя заема специално място в колекцията на една от най-старите художествени галерии в страната - бургаската изложбена зала "Петко Задгорски". Въпреки че често гостува на световни и национални изложби, платното винаги се завръща в Бургас, където е част от постоянната експозиция в галерията. Един от шедьоврите на българското изобразително изкуство е притежание на бургаската художествена галерия от далечната 1949 година. След закупуването на платното, Майстора често е обичал да се шегува с думите, че има едно свое кюстендилско девойче, което е в морския град. През последните години на обучението си в Рисувалното училище Владимир Димитров си печели прозвището "Майстора". Първата му самостоятелна изложба е през 1922 г. и е посрещната с изключителен интерес, като ново явление в българското изобразително изкуство. Заминава за Рим с 30 тушови рисунки и участва в изложба на римските художници. Там се запознава с американския меценат Джон Крейг, който откупува творбите му и сключва договор с него за 4 години. През 1924 г. заминава за Ню Йорк, но бързо се завръща в България, за да намери място, където свободно може да работи. Това място е с. Шишковци, където се отдава на творчество по свой избор на теми, образи и сюжети. Участва в изложби на известното дружество "Родно изкуство", урежда самостоятелни изложби. Пътува до Цариград и Рим. Работи като прогимназиален и гимназиален учител в София. Продължава да живее и твори в с. Шишковци до 1948 г. Следват самостоятелни изложби в София, Белград и изложби в Германия, Италия, САЩ, Китай, Индия, Полша, Белгия. Владимир Димитров - Майстора умира на 29 септември 1960 г. в София.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Burgas Game Jam се завръща с ново предизвикателство

  • 01 Фев 2023
  • 170
След като пандемията сложи на пауза любимия хакатон на бургазлии Burgas Game Jam, той се завръща ударно през 2023 с ново издание. Събитието е част от глобалната мрежа Global Game Jam и ще се проведе в 3 последователни дни от 3-ти до 5-ти февруари в Експозиционен център „Флора“, любезно предоставен от Община Бургас.

От днес отново ще се приемат документи за подмяна на отоплителните уреди по Програма LIFE

  • 01 Фев 2023
  • 163
Община Бургас стартира от 01 февруари, сряда, втори прием на документи за участие в Основната фаза на Интегрирания проект по Програма ЛАЙФ, който предвижда преход към алтернативни форми на отопление на домакинствата.

Община Бургас ще предоставя здравни услуги чрез телемедицина на трудноподвижни и самотни възрастни граждани

  • 01 Фев 2023
  • 180
Община Бургас ще предостави здравни услуги от разстояние чрез телемедицина на трудноподвижни и самотно живеещи възрастни граждани, които са потребители на социалните заведения в града. Предложението е на кмета Димитър Николов и получи единодушната подкрепа на общинските съветници днес.

На 1 февруари в Бургас отбелязват с възпоменание Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

  • 31 Ян 2023
  • 438
Националният съюз на репресираните от комунизма в България ви кани на гражданско възпоменание. То ще се състои на 1 февруари, сряда, от 11 часа, при паметника на жертвите на комунизма до Съдебната палата.

АДФИ търси да назначи финансови инспектори в Бургас

  • 31 Ян 2023
  • 379
АГЕНЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНА ФИНАНСОВА ИНСПЕКЦИЯ е администрация към министъра на финансите. Мисията й е защита на публичните финансови интереси при спазване на принципите на законосъобразност, публичност и прозрачност.