Бургас е в грипна епидемия от 12-ти януари

Това реши днес Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/. За последните 7 дни регистрираните отсъстващи от класните стаи ученици, поради заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип, са между 20 и 30 % или 426 на 19 800 души на 100 000 или 215 на 10 000 души от населението на областта. По данни на РЗИ-Бургас най-много заболели са във възрастова група 5- 14 г., следвани от 0-4 г. и 15-29 г., а най-ниска заболеваемост имат хората между 30 и 64 г. По данни на РУО-Бургас към днешна дата отсъстващите ученици са 17 %, а отсъстващите учители малко над 6 %. По-рано днес, 10 януари, кметът Димитър Николов издаде заповед всички детски градини на територията на община Бургас да работят в режим на „засилен филтър“ с ограничен достъп на родители в детските заведения, забранява се посещаването на болни деца и болни служители, сливането на различни градински групи, носене на предпазни средства от персонала, проветряване и извършване на минимум двукратна дезинфекция на всички помещения и играчки. Актуалните данни към момента сочат, че в община Бургас процента на отсъстващите от детските градини деца е общо 33 % от всички, които посещават детско заведение. Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, на всички профилактични прегледи и имунизации, както и на свижданията в лечебните заведения. Лечебните заведения трябва да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип и/или усложнения. На 17 януари, вторник, Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания отново ще проведе заседание, на което, отчитайки последните данни, ще вземе решение за прекратяване или продължаване на грипната епидемия. В срещата участие взеха областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова, кметът Димитър Николов, представители на общини, ръководители на ЦСМП, РЗИ, РУО-Бургас, представители на болнични заведения и други институции. Решението на Регионалният щаб за противоепидемични заболявания за преустановяване на присъствената форма на обучение в училищата и университетите и преминаването им към електронна форма на обучение от 12 до 17 януари, включително, ще бъде предложено на Министерствата на здравеопазването и образованието.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 295
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 274
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 281
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 302
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 272
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.