« февруари 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Направиха карти на замърсените райони в Бургаския залив. Те ще са база за прилагането на стратегии за опазване на Черно море

В рамките на неговата реализация, с помощта на специален робот за подводни изследвания, Община Бургас и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ извършиха мащабно проучване на екологичното състояние на Бургаския залив. Мониторинга беше извършен в 6 точки, където има силно влияние на човешката дейност. Това са Пристанище Бургас, Пристанище „Сарафово“, както на самия порт, така и в акваторията му, Ченгене скеле, Северен и Централен плаж, остров Света Анастасия. По време на подводните изследвания се събра възможно най-много информация за състоянието на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното. Заснетите кадри бяха анализирани от специалисти в областта на екологията и морското дело. В точките, където беше се установено наличие на отпадъци с по-големи размери, се използваха водолазни екипи за изследването им на място и при възможност се изваждаха от водата. Събраната информация е обобщена в подробни карти. Данните ще се използват за формулирането на стратегии и дейности, които да ограничат в максимална степен замърсяването на Черно море. Резултатите от извършените проучвания бяха представени на финална пресконференция. Събитието се проведе на 08.12.2022 г. от 11:00 часа, в Заседателна зала на Община Бургас. В нея се включиха представители на общинските администрации, неправителствения сектор и граждани, работещи в сферата на опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси. За ограничаване замърсяването с пластмаса Община Бургас създаде „Син етикет“. С това екологично лого бяха отличени 3 заведения, които се включиха в инициативата за намаляване на полимерните отпадъци и не предлагат пластмаса за еднократна употреба като бутилки, сламки, чаши и прибори. Като част от мерките за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда Университет "Проф. д-р Асен Златаров" разкри нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда" към магистърските програми „Екология и опазване на околната среда”, „Екология и екологичен мениджмънт” и „Технология на материалите и материалознание". Проектът „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“ се финансира по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИП-01-237/14.12.2020 г.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

От утре паркингът пред УМБАЛ става платен след втория час престой

  • 07 Фев 2023
  • 142
По искане на УМБАЛ Бургас и с решение на местния парламент, от утре, 8 февруари, сряда, паркингът пред новия корпус на болницата ще премине към платен режим на паркиране.

Бургаски деца с увреждания ще могат да ползват целогодишно водна терапия в басейн

  • 07 Фев 2023
  • 133
Общинският плувен комплекс в „Меден рудник“ има два басейна – голям и детски. От 7 до 13 февруари се налага временно да спре функционирането на малкия. Дотогава там ще бъде преместена и монтирана платформата от открития басейн „Флора“.

Бургас ще бъде част от празничната програма по повод 100-годишнината на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

  • 07 Фев 2023
  • 125
В Бургас ще се случат поредица от тържествени събития по повод вековната годишнина на духовното средище на България, първата среща е на 13 март.

Микро, малки, средни и големи предприятия могат да кандидатстват за въвеждане на енергийна ефективност в сградите си

  • 06 Фев 2023
  • 388
Община Бургас продължава да следи за отворени програми в подкрепа на бизнеса и гражданите. Ето една такава. Нека бургазлии бъдат активни, за да привлекат част от средствата на наша територия.

Българо-турски бизнес форум ще се проведе в Бургас на 16 февруари

  • 03 Фев 2023
  • 704
ИАНМСП и Българо-турската търговско-индустриална камара организират двустранен бизнес форум на 16 февруари 2023 г. в гр. Бургас. Той ще се проведе в зала „Черноморие“ на Международния конгресен център в морския град.