« декември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ЕVN и Община Бургас в разговор за по-добро обслужване в кварталите и опазване на птиците

В разговора помежду си те отчетоха свършената досега работа по проекта „Безопасна мрежа за бургаските езера“ (LIFE Safe Grid for Burgas), който се изпълнява от Eлектроразпределение Юг (част от групата на EVN България) в партньорство с БДЗП (Българското дружество за защита на птиците) и се финансира по програма LIFE на Европейския съюз. Проектът е на стойност 5.5 млн. евро и предвижда вкарване на над 50 километра електропроводи под земята. Той се реализира в района на влажните зони около гр. Бургас, а именно Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро. Негова основна цел е защита на птиците във влажните зони около Бургас чрез премахване на въздушните проводници и вкарването им под земята. По време на срещата стана ясно, че в част от дейностите, свързани със съгласувателни процедури и разрешителни режими, се отчита забавяне. Предвид на това, че навременното им издаване е от съществено значение за спазване на сроковете, залегнали в плана на проекта, одобрен от Европейската комисия, ЕVN и Община Бургас заедно ще търсят съдействие от съответните ведомства и институции за преодоляване на проблемите и успешното довършване на проекта. „Това е в интерес на кварталите „Черно море“, „Рудник“, „Банево“, „Ветрен“, „Сарафово“ и други населени места в нашата община, защото с изпълнението на проекта ще бъде ограничен броят на авариите, причиняващи смущения в електрозахранването. Не по-маловажна за нас е и екологичната част. От години рекламираме Бургас като град на птиците и една от най-важните спирки в миграционния им маршрут. Така че бихме искали все по-малко от тях да загиват от токов удар или сблъсък с въздушни електропроводи.“, коментира кметът Димитър Николов. В срещата с ЕVN участва и зам.-кметът Чанка Коралска.   Повече подробности за проекта можете да прочетете тук: https://www.burgas.bg/bg/novini/evn-balgariya-i-bdzp-startirat-v-burgas-proekt-za-vkarvane-na-elektroprovodi-pod-zemyata-i-zashtita-na-ptitsite/   Информация за проекта е налична и тук: http://www.lifesafegridforburgas.bg/    

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас ще има най-хубавата коледна елха в България

  • 04 Дек 2023
  • 156
Бургас ще посрещне предстоящите празници с най-впечатляващата елха в България. Светлините на коледното дърво, ще бъдат запалени по традиция на празника на морския град Никулден. Тогава ще грейнат и лампичките от празничната украса по улиците на града.

Подарете най-мечтания подарък за Коледа на дете или възрастен в неравностойно положение

  • 04 Дек 2023
  • 126
Кога, ако не на Рождество Христово, можете да отворите сърцето си и зарадвате някого с жест на внимание и желан подарък. Това е и целта на превърналата се в добра традиция предпразнична кампания на Община Бургас – „Подари от сърце“.

На Никулден бургаските музеи ще са с вход свободен

  • 04 Дек 2023
  • 128
На Никулден бургаските музеи ще посрещат посетители с вход свободен. Ето какво можете да разгледате в тях:

Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Карагеоргиево

  • 01 Дек 2023
  • 735
Плакет и грамота “Рицар на усмивката” за учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” ⯑⯑⯑ Поредна благородна постъпка на учениците от с. Карагеоргиево.

Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“, гласувайте за тях от 1 до 13 декември!

  • 01 Дек 2023
  • 643
Тази година Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“. Четири от осъществените проекти са на Общината, а останалите частни. В момента тече оценка на номинациите от компетентно жури, което ще присъди свои награди.