« февруари 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Днес обявяват годишните литературни награди на Община Бургас на тържествена церемония в Операта

Събитието е с вход свободен. Добре дошли са както представителите на писателската общност, така и всички почитатели на съвременната литература. Тази година свой нов носител ще има и престижната национална награда „Златен пегас“ за цялостно творчество и постижения в областта на литературата и културата. Тя се връчва през интервал от 2 години. По-рано в петъчния ден творците ще имат възможност да се запознаят с професионалната оценка на д.ф.н Кирил Топалов и Юлиян Жилиев за литературната продукция. Двамата критици бяха предложени от сдружение „Бургаска писателска общност“ и назначени със заповед на кмета на Община Бургас. Те имаха сериозната задача да изчетат книгите с белетристика и поезия и да подготвят анализи.   Проф. д.ф.н Кирил Топалов е български учен, писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик. Той ще направи преглед на белетристичните творби на бургаски автори и ще направи мотивирани номинации за носител на плакет „Петко Росен“.   Юлиан Жилиев е български литературен критик и преводач от френски език, преподавател по български език на чуждестранни студенти в Технически университет – София. Той ще представи доклад за поетична продукция от бургаски поети през 2022 г. и ще направи мотивирани номинации за носител на плакет „Христо Фотев“.     Своите доклади критиците ще представят в Дома на писателя, ул. „Вола“ 1. Прегледът на прозата ще е от 10:00 часа, а на поезията от 14:00 часа. Носителят на националната награда „Златен Пегас“ е предложен от Бургаска писателска общност. Участие в церемонията по връчване на Годишните литературни награди ще вземе джаз формация „Бургас“, а в ролята на водещ влиза Ася Атанасова - актьор от Държавен куклен театър – Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

От утре паркингът пред УМБАЛ става платен след втория час престой

  • 07 Фев 2023
  • 123
По искане на УМБАЛ Бургас и с решение на местния парламент, от утре, 8 февруари, сряда, паркингът пред новия корпус на болницата ще премине към платен режим на паркиране.

Бургаски деца с увреждания ще могат да ползват целогодишно водна терапия в басейн

  • 07 Фев 2023
  • 117
Общинският плувен комплекс в „Меден рудник“ има два басейна – голям и детски. От 7 до 13 февруари се налага временно да спре функционирането на малкия. Дотогава там ще бъде преместена и монтирана платформата от открития басейн „Флора“.

Бургас ще бъде част от празничната програма по повод 100-годишнината на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

  • 07 Фев 2023
  • 109
В Бургас ще се случат поредица от тържествени събития по повод вековната годишнина на духовното средище на България, първата среща е на 13 март.

Микро, малки, средни и големи предприятия могат да кандидатстват за въвеждане на енергийна ефективност в сградите си

  • 06 Фев 2023
  • 378
Община Бургас продължава да следи за отворени програми в подкрепа на бизнеса и гражданите. Ето една такава. Нека бургазлии бъдат активни, за да привлекат част от средствата на наша територия.

Българо-турски бизнес форум ще се проведе в Бургас на 16 февруари

  • 03 Фев 2023
  • 699
ИАНМСП и Българо-турската търговско-индустриална камара организират двустранен бизнес форум на 16 февруари 2023 г. в гр. Бургас. Той ще се проведе в зала „Черноморие“ на Международния конгресен център в морския град.