Днес обявяват годишните литературни награди на Община Бургас на тържествена церемония в Операта

Събитието е с вход свободен. Добре дошли са както представителите на писателската общност, така и всички почитатели на съвременната литература. Тази година свой нов носител ще има и престижната национална награда „Златен пегас“ за цялостно творчество и постижения в областта на литературата и културата. Тя се връчва през интервал от 2 години. По-рано в петъчния ден творците ще имат възможност да се запознаят с професионалната оценка на д.ф.н Кирил Топалов и Юлиян Жилиев за литературната продукция. Двамата критици бяха предложени от сдружение „Бургаска писателска общност“ и назначени със заповед на кмета на Община Бургас. Те имаха сериозната задача да изчетат книгите с белетристика и поезия и да подготвят анализи.   Проф. д.ф.н Кирил Топалов е български учен, писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик. Той ще направи преглед на белетристичните творби на бургаски автори и ще направи мотивирани номинации за носител на плакет „Петко Росен“.   Юлиан Жилиев е български литературен критик и преводач от френски език, преподавател по български език на чуждестранни студенти в Технически университет – София. Той ще представи доклад за поетична продукция от бургаски поети през 2022 г. и ще направи мотивирани номинации за носител на плакет „Христо Фотев“.     Своите доклади критиците ще представят в Дома на писателя, ул. „Вола“ 1. Прегледът на прозата ще е от 10:00 часа, а на поезията от 14:00 часа. Носителят на националната награда „Златен Пегас“ е предложен от Бургаска писателска общност. Участие в церемонията по връчване на Годишните литературни награди ще вземе джаз формация „Бургас“, а в ролята на водещ влиза Ася Атанасова - актьор от Държавен куклен театър – Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 154
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 168
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 150
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 188
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 134
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.