« декември 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Регионален исторически музей - Бургас с изложба и беседа за Деня на народните будители

Към него е създаден и Дружествен музей. Настоятелството включва: Х. Богоев – председател, Х. Вълев – подпредседател, С. Лазов – касиер, Д. Куйков – секретар, Д. Белопитов – уредник, Л. Обрешков – помощник на уредника и Х. Протопопов – помощник на уредника. Членове на дружеството са учители, книжари, инженери, адвокати – едни от най-образованите и просветени членове на тогавашната Бургаска интелигенция. На 12 юни 1912 год. Министерството на народното просвещение на Царство България признава и утвърждава новосъздадената културна организация. Няколко години след това започват и първите теренни проучвания. На 2 ноември от 11.00 часа в Историческата експозиция на Регионален исторически музей - Бургас на ул. "Лермонтов" 31 по повода Деня на народните будители ще бъде изнесена лекция на тема "Будителите на Стария Бургас". Лекцията е с продължителност 45 минути. Вход - 5 лв. за възрастни, 2 лв. за ученици и студенти. Кои са народните будители? Свети Кирил и свети Методий, Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Петър Берон, братя Миладинови, Петко Славейков, Захари Стоянов и още много българи, помогнали на народа да се събуди от мрака на незнанието. В трудно и безперспективно време, с мощта на своята мисъл, те са връщали равновесието и духовната стабилност на българите. Наред с имената на хората, дали в национален мащаб своя принос към благородното дело на народни будители, не трябва да забравяме и радетелите за знание и просвета, онези патриоти, положили усилия за издигане на националното ни самосъзнание в нашия роден град Бургас. Това са деятелите на учебното и църковно дело, учредителите на родолюбиви и патриотични организации, създателите на обществени институции. Сред тях ще откроим първите бургаски учители, първите кметове, поставили си за основна цел просперитета и напредъка на града, културни дейци, благодетели и създатели на благотворителни организации. Наред с тях смело можем да наречем будители и онези бургазлии, допринесли за това града да се развива с ускорени темпове и за кратко да се превърне в модерен европейски център.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Днес обявяват годишните литературни награди на Община Бургас на тържествена церемония в Операта

  • 02 Дек 2022
  • 306
Годишните литературни награди на Община Бургас – плакети „Христо Фотев” за поезия и „Петко Росен” за проза, както и „Пегас“ за поезия, проза или литературна критика, ще бъдат оповестени на тържествена церемония днес, 2 декември, петък, от 18 ч.в Държавна опера – Бургас, фоайе, 2 етаж.

Бургаските хора с увреждания показаха, че талантът и волята са по-важни от всичко

  • 02 Дек 2022
  • 206
Бургаските хора с увреждания показаха, че талантът и волята са по-важни от всичко. В спортна зала „Бойчо Брънзов“ потребителите от социалните центрове и услуги в Бургас се включиха в спектакъл, посветен на Международния ден на хората с увреждания – 3 декември.

Бургазлиите, които ще получат почетни награди на Никулден

  • 02 Дек 2022
  • 212
След броени дни броят на почетните граждани на Бургас ще се увеличи с още един. Към тях ще се присъедини композиторът, педагог и диригент Милена Добрева. Още няколко заслужили бургазлии ще получат заедно с нея почетни награди на тържественото никулденско заседание на местния парламент, което ще започне от 9 часа на 6 декември в Културен дом НХК.

На Никулден рибен курбан ще раздават на 5 места в Бургас

  • 01 Дек 2022
  • 518
Спазвайки традицията, Община Бургас подготвя хиляди порции рибен курбан, който ще бъде раздаден безплатно на Никулден за здраве и берекет. Ще бъде сготвена богата чорба. В нея ще има сафрид, чернокоп, паламуд и скумрия. Ще се раздават още риба на скара и по чаша вино.

Празничен ваучер за къпане в римската баня на „Акве калиде“ или посещение в Ченгене скеле

  • 01 Дек 2022
  • 394
Декември започва с много настроение и подготовка за предстоящите празнични дни. Ако все още не сте запълнили списъка с подаръци, заложете на жест, който носи емоция. Подарете незабравимо преживяване за цялото семейство и приятели с подаръчен ваучер. Той може да ви отведе до остров Света Анастасия, Ченгене скеле и „Акве калиде“.