« декември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Представят поетичния спектакъл „На Бога си, земльо, икона“ с тематична изложба в Морското казино

Постановката е дело на Марияна Димитрова - Алани Мени, и ще бъде подарък за всички бургазлии и гости. В рамката на събитието ще бъде подредена изложба с 30 тематично свързани икони. Те са изписани от бургазлията Тошко Вачев през последните 2 години. Над 20 стихотворения в спектакъла „На Бога си, земльо, икона“ разказват за величието на народ, който възкръсва винаги от пепелта, за да се превърне в огнен факел и пътеводна светлина на други народи. Музиката, която ще прозвучи, също е авторска. Проектът „На Бога си, земльо, икона“ е плод на дългогодишен труд, оформя се в завършен вид през 2021 и цели да ни припомни силата и величието ни като народ. Алани Мени е творчески псевдоним на Марияна Ганчева Димитрова. Родена е във Велико Търново.От малка пише стихове. Първата си стихосбирка издава през 2017 г., озаглавена „Любов без край”. Следва „Многолика” през 2018 година. Рисунките и в двете книги са на авторката. Освен стихове Марияна Димитрова пише разкази, приказки, импресии и песни. Музиката е другата ѝ страст и още един начин да изрази творческата си натура. През 2021г. издава поредната си книга с лирика „Ключ към Безкрая". Последната книга на Марияна Димитрова-Алани Мени се казва „Сладкодумици“. Тя съдържа 12 приказки в проза и поезия за деца от всички възрасти. Тошко Вачев е роден в Бургас в един от символите на града - Кулата на фаропазача. Има над 20 години служба в българската армия. За него иконописта е призвание, дарба и мисия. Иконите в творчеството му са над 1000.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Научете любопитни подробности за коледната елха на тематична лекция в Етнографския музей

  • 08 Дек 2023
  • 391
Наближава Коледа. Скоро ще настъпи и времето да си потърсим иглолистно дръвче, което да украсим за коледните и новогодишните празници. Но познаваме ли видовете иглолистни дръвчета, които се продават на пазара?

На 29 декември бургаското Поколение Х отново си прави „Среща на Дупки“

  • 08 Дек 2023
  • 418
Порасналите бургаски младежи от 80-те и 90-те години отново пожелаха да си направят „Среща на Дупки“, както някога. Това ще е трето издание. Първите две бяха посетени от стотици хора – вече реализирани в живота, с разнообразни професии, много от тях доведоха децата си.

Творци от Бургас и Сливен излязоха на протест

  • 06 Дек 2023
  • 654
Актьори и музиканти излязоха днес на национален протест под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“. Те ще се съберат днес от 12:00 часа пред Министерството на културата, за да заявят исканията си за достойни възнаграждения.

Апостол Карамитев удостоен със „Сребърен кръст на Свети Николай“, трима са новите почетни граждани на Бургас

  • 06 Дек 2023
  • 618
Апостол Карамитев получи посмъртно най-високото звание - "Кавалер на сребърния кръст на Св. Николай" на Бургас. На тържествената сесия по повод най-важния празник за града ни бяха връчени отличията на трима нови почетни граждани и на хората, допринесли за развитието на Бургас, както и на трима герои, спасили човешки животи.

Кметът Димитър Николов: Честит Никулден, бургазлии!

  • 06 Дек 2023
  • 614
Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави гражданите на града с " Честит Никулден, бургазлии!" Кметът Димитър Николов отправя поздрав към всички бургазлии и приятели на морския град по повод Никулден.