« октомври 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Община Бургас започна мащабна профилактична кампания за диагностика на остеопороза

Безплатните изследвания ще се провеждат в ДКЦ 2 на бул. „Демокрация“ № 94 /кабинет 118/ и в Медицински център „Д-р Стайков“ в ж.к. „Изгрев“ /ул. „Транспортна“ № 33/ по предварително изготвен график. По време на изследването ще бъде измервана костната плътност на лумбални прешлени и една бедрена шийка по метода на двойно-енергийната рентгенова абсорциометрия (DEXA) с остеодензитометър. „Благодаря на ДКЦ II и МЦ „Д-р Стайков“, които се включиха в провеждането на профилактичната кампания за диагностика на това заболяване. С нея искаме да окажем подкрепа и внимание към хората от третата възраст. С тази цел преди три години създадохме програмата „Активни пенсионери“, част от която са тези изследвания“, сподели кметът Димитър Николов. Всички жени и мъже, членуващи в пенсионерските клубове на територията на община Бургас, ще имат възможност да се включат в профилактичните изследвания. При наличие на остеопороза, пациентът с направление от личния лекар ще може да посети специалист ревмокардиолог, който да му предпише подходящо лечение. Остеопорозата е социално значимо заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж след 50-годишна възраст, като често води до инвалидизация на човека в резултат на фрактури. Засяга скелета, като намалява костната плътност, което е причина за възникване на счупвания, най-често в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Заболяването протича без явни признаци, заради което е известен като „тихия убиец“ и откриването му става при профилактичен преглед на костната плътност или при възникване на фрактура. При здравословен начин на живот и правилна профилактика, това заболяване не се развива. За профилактика на остеопорозата са необходими правилен хранителен режим и физическа активност. Важно е да се отбележи, че профилактиката на остеопорозата е през целия живот. Друго много важно условие за костното здраве са контролните профилактични прегледи, с които при откриване на остеопения се предприемат навременни мерки за лечение и профилактика.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас обявява класирането на кандидатите по основната фаза на проект LIFE за преход към алтернативни форми на отопление

  • 29 Сеп 2023
  • 468
Община Бургас изготви класирането на домакинствата, кандидатствали за преход към алтернативни форми на отопление и подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво в рамките на третия прием на документи по програма Лайф.

Ученици от село Карагеоргиево отбелязаха Европейския ден на спорта

  • 29 Сеп 2023
  • 546
Ученици от село Карагеоргиево отбелязаха Европейския ден на спорта в училище За поредна година със спортен празник учениците от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” отбелязаха Европейския ден на спорта.

Центърът за личностно развитие ще стартира новата учебна година с концерт на сцена „Охлюва“ на 2 октомври

  • 29 Сеп 2023
  • 409
С мащабен концерт на открита сцена „Охлюва“ от 17.30 часа на 2 октомври Центърът за подкрепа на личностното развитие ще започне новата учебна 2023/2024 г. В него ще вземат участие най-талантливите деца и ученици на Бургас, записани в школите към Центъра.

12 клуба се включват в общинския „Спортен уикенд 2023“

  • 28 Сеп 2023
  • 387
И тази година тематичните уикенди в Бургас бяха повод за много емоции, събития и се радваха на огромен интерес от бургазлии и гости на града. Част от тях е и провеждането на традиционния спортен уикенд.

Бургас се включва в Европейската нощ на учените с предизвикателството на поколенията

  • 28 Сеп 2023
  • 329
Този петък, 29 септември, ще се състои 23-та Европейска нощ на учените в Бургас. Тя ще премине под мотото „Уменията и науката на бъдещето – предизвикателството на поколенията“.