Собственици на стари къщи в Бургас стартираха ремонти

Дългогодишната сага с Хатевата къща е на път да бъде разрешена. Очаквам собствениците да внесат в Община Бургас одобрен от Министерството на културата проект и да започне възстановяването на тази знакова бургаска сграда. Още няколко собственици на стари къщи също са предприели действия по подобряване на фасадите, както и за тяхното обезопасяване, за което им благодаря! Напомням на всички останали, които не са изпълнили предписанията ни за ремонт на сградите си за своя сметка, че Община Бургас стартира процедура за тяхното възстановяване в централна градска част. Вложените общински средства ще бъдат изискуеми по съдебен път! Ето и резултатите от предприетите ни действия дотук: Община Бургас стартира процедура за жилищно-търговска сграда на пл. "Гаров" №18. На собствениците са дадени указания за укрепване и предприемане на мерки по обезопасяване на строежа с цел предотвратяване на инциденти. За жилищно-търговска сграда на ул. "Иларион Макариополски"№2 / ул. "Граф Игнатиев"№7 са започнати строително-монтажни дейности по изпълнение на дадени предписания и указания. За жилищна сграда на ул. "Богориди" № 54 са дадени указания за укрепване на недвижимата културна ценност, в т.ч. за предприемане на мерки по обезопасяване на строежа. В Община Бургас постъпи информация и кореспонденция от собствениците на три строежа- ул. Славянска №45; "Гаров площад" и ул. „Богориди“. За единия е изявена готовност за предприемане на действия по дадените указания и предписания. Към настоящия момент са налице 6 бр. строежи с изготвена строителна документация. Това са строежите с административни адреси: „Богориди“ 8, „Богориди“ 10, „Богориди“ 53, „Александровска“ 11, „Александровска“ 15-19 и „Александровска 79“. Даден е срок за доброволно изпълнение до 15.11.2022 г. на следните сгради: - „Александровска“ 11 - „Александровска“ 19 - „Александровска“ 79 След изтичане на указания срок за строежа на „Александровска“ 11, трябва да се предприемат принудителни действия. За останалите два строежа следва да се продължат и довършат производствата по реда на ЗКН. От общо 223 сгради културни ценности в Бургас, 140 са в добро техническо състояние. Те са реставрирани и имат добър общ вид. След наши проверки и огледи на място, каквито Община Бургас осъществява регулярно, са констатирани 7 сгради в опасно състояние, с компрометирани фасади и конструкции. 40 сгради са с обрушени мазилки и повредени покривни конструкции. 36 сгради са в задоволително състояние, като имат само частични наранявания по фасадите. Работата по тях трябва да продължи, а собствениците им могат да разчитат на пълно административно съдействие от наша страна!“

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Виенски блясък, изящни валсове и аристократична атмосфера с „Прилепът“ в четвъртък

  • 29 Ное 2023
  • 42
Празнична ще бъде атмосферата в залата на Бургаската опера – в четвъртък. Искрящото настроение – като пенливо шампанско от бала на Княз Орловски, е гарантирано на 30 ноември от 19 часа – със спектакъла на една от най‐обичаните оперети на Йохан Щраус‐син – "Прилепът".

Бургаските хора с увреждания с тържество за своя специален ден

  • 29 Ное 2023
  • 53
Бургаските хора с увреждания и потребители на социални услуги подготвят с помощта на Общината тържество за своя специален ден. Те ще се изявят с танци, песни, рецитации.

Димитър Николов отличи младите учители на Бургас за успешен старт в кариерата

  • 29 Ное 2023
  • 54
В навечерието на Никулден кметът на Бургас Димитър Николов отличи учителите, за които тази година е първа в тяхната преподавателска кариера. Събитието през последните години се превърна в традиция. Инициативата е на кмета Димитър Николов и има за цел да насърчи младите педагози да се развиват в своето професионално поприще.

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 294
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 258
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.