Българчета и украинчета създадоха "кораб на мира" в Бургас

Заедно българчета и украинчета твориха "кораб на мира". Това се случи в Морското казино на Бургас, където всяко едно от децата имаше възможност да разгърне таланта си самостоятелно и да разкаже с молив и бои как изглежда мирът и къде би отишъл неговият кораб. "Да няма самолети по него, да няма военни, трябва да се нарисува с топли цветове, да има и спасителни пояси. А ако му сложим име, то да е "Мир" (...) Трябва да е голям кораб, може на него да има басейн и пързалка, за да се забавляват всички (...) Аз бих го кръстил "Непотъващият кораб. (...) Корабът плува към Украйна, носи сладки и полезни неща, а на него има надпис, че трябва да спре войната, да бъде мир и спокойствие", разказаха децата. „Да направим корабчето на мира“ е инициатива, част от Лятната академия за деца, на филиала на Националната художествена академия в Бургас. За нея обясни главният организатор Мария Ландова. "Днес екипът и децата, участници в Академията, сме поканили наши гости - група украински деца, и правим за тях един празник. Първо, заедно бяхме в експозицията на корабомоделистите - традиционна изложба за Бургас. Там децата попаднаха в рая на корабите, рисуваха ги, за да влязат в детайлите, в характеристиката и конструкцията им, а след това си направиха свой проект на тема "корабчето на мира". Всички ме изненадват с това колко различни и красиви творби създадоха. А сега нямам търпение да видя как ще украсят един хубав кораб заедно, който ще наречем "кораб на мира". Радостни сме, че Общината в Бургас и цялата общност в града прие много радушно нашата инициатива - Лятна академия за деца, която провеждаме за 4-ти път. С всяка следваща година имаме все повече деца, които взимат участие. Преди обед те рисуват в ателиетата на Акедемията - на Магазия 1, а с тях работят студентите. Контактът между тях е прекрасен", посочи Мария Ландова. Днес започва втората седмица от Лятната академия за деца, а до края ѝ, който ще бъде на 22 юли, са предвидени още събития и забавления за участниците - посещение в Археологическия музей в Дебелт, в Авиомузея, на Фестивала на пясъчните скулптури и много други. Новото тази година е въвеждането на ателие по компютърна графика. В творческите занимания могат да участват деца и младежи от 6- до 18-годишна възраст. ИЗТОЧНИК - БНР БУРГАС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 20
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.

403 кг хероин задържаха при операция на ГКПП „Капитан Андреево“

  • 20 Апр 2024
  • 40
Близо 403 кг хероин бяха задържани на ГКПП Капитан Андреево при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 350
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 448
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 324
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.