Изложба "100 години дипломатически отношения между България и Естония"

Кметът Димитър Николов и посланикът на Естония Н. Пр. Ингрид Кресел откриха изложба "100 години дипломатически отношения между България и Естония" в КЦ “Морско казино“. В нея са включени фотографии от естонски автори, които отразяват различи периоди в новата история на прибалтийската държава. На събитието по случай юбилея от установяване на двустранните отношения присъстваха Севдалина Турманова, председател на ОбС - Бургас, Диана Саватева, председателят на Търговско-индустриалната камара Жорж Дерелиев и зам.-председателят на ТИК Видка Вълчева, бизнесменът Руси Куртлаков, архиерейският наместник отец Севастиян, окръжният прокурор Георги Чинев, представители на бизнеса и кулутрата. Преди това Нейно превъзходителство дискутира на официална среща с кмета Николов възможностите за сътрудничество в областта на дигиталните технологии, икономиката и културата. На срещата присъства и почетният консул на Естония в Бургас Петко Русинов. Посланик Кресел представи сериозния опит на Естония в подпомагането на стартъп компании, както и по отношение на концепцията smart city. „Обнадеждаваща е тенденцията, че се увеличава процентът на естонските туристи, които избират за лятната си почивка Южното Черноморие. Това е една изключително положителна статистика, която съм сигурен, че можем да надградим и развием, като предложим повече активности, свързани с алтернативен туризъм.“, коментира по време на срещата Николов. Посланик Кресел потвърди, че курортите в близост до Бургас са предпочитани от естонските туристи. Дипломатът посети Гимназията за иновации и компютърни технологии и Филиала на НХА в Бургас, където разговаря с директора на Академията в Бургас доц. Димо Колибаров.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Най-превежданият български автор Георги Господинов гостува в Бургас на 27 юни

  • 27 Юни 2022
  • 311
Един от най-мощните гласове в съвременната българска литература, писателят Георги Господинов, гостува в Бургас днес, 27 юни, от 19.00 часа, в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Национален форум по неинвазивна образна диагностика в кардиологията се проведе в Бургас

  • 27 Юни 2022
  • 293
От 24 до 26 юни в Бургас се проведе III Национална среща по неинвазивна образна диагностика в кардиологията. Водещи експерти от областта на кардиологията и ангиологията, сърдечната и съдовата хирургия, инвазивната и неинвазивната образна диагностика, ултразвука, радиологията, рентгенологията и анестезиологията заедно обсъдиха най-новите методи и тенденции в диагностиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания.

Археолози от НИМ и РИМ Бургас започнаха подводни проучвания в Бургаския залив

  • 27 Юни 2022
  • 275
Поредна подводна археологическа експедиция се провежда в момента в района на Бургаския залив. Тя се финансира изцяло от Община Бургас, организирана е от НИМ - София и Бургаския музей и се явява планово продължение на експедициите от 2022 г. в акваторията на кв. „Крайморие“.

За първи път в Бургас представят „Цар Лъв“ на сцената на Летния театър

  • 24 Юни 2022
  • 863
"Цар Лъв", който безапелационно оглави класациите за любим мюзикъл на всички поколения, ще завладее сцената на летния театър в Бургас на 26 юни , неделя, от 20 часа . Трогателната история на малкото лъвче Симба е разказана чрез красива музика и пищен спектакъл.

Филмът „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” представя човека и твореца Симеон Димитров тази вечер в НХК

  • 24 Юни 2022
  • 786
Прожекцията на филма „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” ще представи личността на талантливия режисьор, поет, преподавател и драматург Симеон Димитров тази вечер, 24 юни, от 18.30 часа в залата на Културен дом НХК.