Писателят Георги Господинов ще представи творчеството си в Бургас

Гостуването му е част от първия Международен младежки литературен фестивал „Приятелството - смисъл и спасение” Един от най-четените и превеждани съвременни български писатели – Георги Господинов – ще представи творчеството си в Бургас. Авторът на популярните „Времеубежище”, „Физика на тъгата” и десетки други заглавия, ще се срещне със своите почитатели на 27 юни 2022 г., понеделник, от 19 часа, в зрителната зала на Центъра за съвременно изкуство и библиотека на ул. „Оборище” № 49-51. Поет, писател, драматург, преподавател по творческо писане в СУ "Св. Климент Охридски", Георги Господинов е сред най-популярните и награждавани в чужбина български автори с романите си „Физика на тъгата“, „Времеубежище“ и книгите си с разкази. Творбите му са преведени на повече от 20 езика, носител е на множество международни награди, сред които Премио Стрега Еуропео, Наградата на Атина, Швейцарската награда Ян Михалски и други. Визитата на Георги Господинов в Бургас е по покана на Център ”Алеф”, по чиято идея в града се провежда първият Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”. Ден след срещата с обществеността, на 28 юни, от 10 часа, в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, писателят ще проведе уъркшоп с млади литературни дарования. Да се включат в обучението са поканени лауреатите на Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Център „Алеф” – ученици от България, Израел, Унгария, Словакия, Полша, Германия, Латвия, Украйна и Австрия. В рамките на час и половина, със серия творчески задачи Георги Господинов ще предизвика таланта на младите творци да разкрият своите идеи и възможности, ще ги научи как да четат критично, как да разказват за себе си и за света и да редактират текстовете, които пишат. В рамките на фестивала своя опит в литературата и изкуството ще споделят поетът и драматург Недялко Йорданов, писателят Георги Бърдаров, английският писател Кристофър Бъкстън, режисьорът Иван Ничев, чийто филм „Българска рапсодия” участниците във фестивала ще гледат. Младежите ще посетят остров Света Анастасия, „Акве Калиде“, а на 27 юни в 17 часа, в района на Морското казино, с флашмоб ще открият пейка-книга на Център „Алеф”. Част от фестивала е и официалната церемония по награждаването на победителите в Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, тази година на тема: „Необикновени постъпки на обикновени хора”. Кои ще са победителите ще разберем на 28 юни в 18 часа в Международния конгресен център Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Най-превежданият български автор Георги Господинов гостува в Бургас на 27 юни

  • 27 Юни 2022
  • 309
Един от най-мощните гласове в съвременната българска литература, писателят Георги Господинов, гостува в Бургас днес, 27 юни, от 19.00 часа, в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Национален форум по неинвазивна образна диагностика в кардиологията се проведе в Бургас

  • 27 Юни 2022
  • 292
От 24 до 26 юни в Бургас се проведе III Национална среща по неинвазивна образна диагностика в кардиологията. Водещи експерти от областта на кардиологията и ангиологията, сърдечната и съдовата хирургия, инвазивната и неинвазивната образна диагностика, ултразвука, радиологията, рентгенологията и анестезиологията заедно обсъдиха най-новите методи и тенденции в диагностиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания.

Археолози от НИМ и РИМ Бургас започнаха подводни проучвания в Бургаския залив

  • 27 Юни 2022
  • 274
Поредна подводна археологическа експедиция се провежда в момента в района на Бургаския залив. Тя се финансира изцяло от Община Бургас, организирана е от НИМ - София и Бургаския музей и се явява планово продължение на експедициите от 2022 г. в акваторията на кв. „Крайморие“.

За първи път в Бургас представят „Цар Лъв“ на сцената на Летния театър

  • 24 Юни 2022
  • 862
"Цар Лъв", който безапелационно оглави класациите за любим мюзикъл на всички поколения, ще завладее сцената на летния театър в Бургас на 26 юни , неделя, от 20 часа . Трогателната история на малкото лъвче Симба е разказана чрез красива музика и пищен спектакъл.

Филмът „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” представя човека и твореца Симеон Димитров тази вечер в НХК

  • 24 Юни 2022
  • 785
Прожекцията на филма „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” ще представи личността на талантливия режисьор, поет, преподавател и драматург Симеон Димитров тази вечер, 24 юни, от 18.30 часа в залата на Културен дом НХК.