« декември 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Председателите на местните парламенти от Югоизточна България се срещнаха в Бургас

Организатор на срещата бе Председателят на Общински съвет – Бургас – проф. д-р Севдалина Турманова, която е член на Управителния съвет на НАПОС. В началото на събитието тя запозна присъстващите с мащабния проект за създаването на Педиатрична болница в Бургас, който е приоритетен за града във сфера здравеопазване. Членовете на сдружението очертаха конкретни законодателни предложения в Закона за местното самоуправление, които да бъдат отправени до Народното събрание. Сред тях бе необходимостта от добре подготвени юридически кадри с цел подпомагане дейностите по изработването и промените на подзаконовите актове като наредби, правилници и др. решения. Председателите на югоизточните общински съвети визираха сходни проблеми и предложиха различни начини за тяхното разрешаване – чрез обучения, обмяна на опит, консултации с различни експерти в конкретни области. Присъстващите се обединиха около идеята, че е необходимо да се излезе от закостенялостите на част от текстовете, които устройват закона за местното самоуправление и да се върви в посока по-гъвкави и съвременни решения в синхрон с новото време, в което живеем. Всеобщо е мнението, че е нужна по-голяма прозрачност, по-широка възможност гражданите да участват в управлението и намирането на добри решения посредством осигуряването на достъп чрез електронни и онлайн платформи. Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България е основано преди 18 години. В нея членуват над 190 председатели на местни парламенти в България, като броят им ежегодно се увеличава с приемането на нови членове. На настоящото събрание към националната асоциация се присъедини и Председателят на Общински съвет – Сунгурларе - Ружди Хикмет Хаджен. Сред основните цели на сдружението са сътрудничество и посредничество между общинските съвети при разработването на обща стратегия и реализиране на програми за укрепване на местното самоуправление и гражданското общество, както и за устойчиво развитие на органите за местно самоуправление; повишаване знанията и уменията на председателите на общински съвети и на общинските съветници с оглед по-силно и насочено към гражданите местно самоуправление; изучаване и разпространение на българския и чуждестранния опит в областта на местното самоуправление; разширяване и обогатяване на общественото разбиране за ролята и важността на местното самоуправление, както и участието на гражданите в него. На 27 май в Бургас беше проведена и работна среща на бургаските общински съветници с членовете и екипа на Общински съвет – Казанлък. Присъстващите обмениха опит и споделиха добри практики от работата на двете институции.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Днес обявяват годишните литературни награди на Община Бургас на тържествена церемония в Операта

  • 02 Дек 2022
  • 346
Годишните литературни награди на Община Бургас – плакети „Христо Фотев” за поезия и „Петко Росен” за проза, както и „Пегас“ за поезия, проза или литературна критика, ще бъдат оповестени на тържествена церемония днес, 2 декември, петък, от 18 ч.в Държавна опера – Бургас, фоайе, 2 етаж.

Бургаските хора с увреждания показаха, че талантът и волята са по-важни от всичко

  • 02 Дек 2022
  • 233
Бургаските хора с увреждания показаха, че талантът и волята са по-важни от всичко. В спортна зала „Бойчо Брънзов“ потребителите от социалните центрове и услуги в Бургас се включиха в спектакъл, посветен на Международния ден на хората с увреждания – 3 декември.

Бургазлиите, които ще получат почетни награди на Никулден

  • 02 Дек 2022
  • 239
След броени дни броят на почетните граждани на Бургас ще се увеличи с още един. Към тях ще се присъедини композиторът, педагог и диригент Милена Добрева. Още няколко заслужили бургазлии ще получат заедно с нея почетни награди на тържественото никулденско заседание на местния парламент, което ще започне от 9 часа на 6 декември в Културен дом НХК.

На Никулден рибен курбан ще раздават на 5 места в Бургас

  • 01 Дек 2022
  • 548
Спазвайки традицията, Община Бургас подготвя хиляди порции рибен курбан, който ще бъде раздаден безплатно на Никулден за здраве и берекет. Ще бъде сготвена богата чорба. В нея ще има сафрид, чернокоп, паламуд и скумрия. Ще се раздават още риба на скара и по чаша вино.

Празничен ваучер за къпане в римската баня на „Акве калиде“ или посещение в Ченгене скеле

  • 01 Дек 2022
  • 426
Декември започва с много настроение и подготовка за предстоящите празнични дни. Ако все още не сте запълнили списъка с подаръци, заложете на жест, който носи емоция. Подарете незабравимо преживяване за цялото семейство и приятели с подаръчен ваучер. Той може да ви отведе до остров Света Анастасия, Ченгене скеле и „Акве калиде“.