« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Билингва антология „Поетични перли“ – на български и френски език

Стихове на съвременни бургаски поети са представени в билингва антология „Поетични перли“ – на български и френски език. Съставителят и преводач Добрина Маринова преведе свои любими поети, за да ги представи на читателите във Франция. Книгата е издадена от издателска къща „Знаци“ с финансова подкрепа на Община Бургас, а целта й да запознае френския читател с някои значими бургаски поети от края на 20-и и началото на 21 век. „Желанието ми за превод на българска поезия на френски език се породи при една среща с Христо Фотев през 1991 година. Посвещението на стихосбирката му беше „На Добрина с нежност и почит“. Тогава му обещах, че ще го преведа на френски език. След това имах и други посвещения от Пейо Пантелеев, Роза Боянова, Елка Василева и др. Близо 30 години като директор на Алианс Франсез организирах събития, на които представях френска поезия в Бургас - черноморският град с поетична аура и многоцветен „словесен пейзаж“. Бих искала съпреживяното с моите бургаски приятели-поети да споделя с приятелите си от Франция“ – разказва Добрина Маринова. На страниците на антологията са представени произведения на Иван Ванев, Христо Фотев, Недялко Йорданов, Иван Апостолов, Пейо Пантелеев, Ваньо Вълчев, Стефан Химитлийски, Венда Райкова, Роза Боянова, Елка Василева, Мариана Праматарова, Светла Гунчева, Зорница Петрова, Марияна Вангелова, Йордан Петров, Константин Корадов, Росен Друмев, Лилия Христова, Мина Кръстева, Стоянка Грудова, Манол Манолов, Лорис Мануелян, Яна Вълчева, Димитрина Лау-Буковска, Милка Стоянова, Роза Максимова, Янаки Петров, Наталия Недялкова, Иван Сухиванов и Керана Ангелова. Художникът на картината от корицата на книгата е Йордан Петров, който участва в изданието и с поетични творби. С антологията се разширяват границите на бургаската и българската литература и се отварят възможности за творческо споделяне със света.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 159
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 175
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 147
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 179
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 154
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.