Празник на Атанасовско езеро утре

Няма друго такова природно място, което всяка година да празнува имен и рожден ден – само забележителното Атанасовско езеро край Бургас. И тази година няма да направи изключение. По случай празника ви каним на представянето на книгата "Полет в солта" - нарисувана и издадена от младата художничка Биляна Дешева. През юли 2020 г. Биляна прекара един месец на „симБиотично“, рисувайки Атанасовското езеро и неговите пернати обитатели – пеликани, фламинго, лопатарки, чапли, рибарки, корморани и др. Красивите цветни пейзажи на лагуната, солничарските постройки, дигите и каналите са послужили за вдъхновение на художничката, която създаде 25 големи платна, десетки скици и графики. Последваха изложби в Бургас и София, за да може повече хора да се насладят на нейното изкуство и да се запознаят с Атанасовското езеро. Биляна обаче не спря дотук, а реши да издаде специална книга, в която да събере картини, скици, графики и да разкаже за обитателите на езерото. Така се създава бутиковото издание „Полет в солта“. Средствата от продажбата на всяка книга Биляна дарява на БФБ за дейности в Атанасовското езеро. На 18 януари 2022 г. от 18 часа в залата на Регионална библиотека „П. Яворов“ в Бургас младата авторка ще представи своята книга и ще разкаже за впечатленията си от живота в Бургас – градът на езерата и птиците. Ще бъде прожектиран и късометражният филм Landless на художник - сценографа Любика Георгиева - дебютната ѝ изява като режисьор. През 2020 двете млади дами реализираха своя общ арт проект "Полет в солта", финансиран от Национален фонд „Култура“ в партньорство с БФБ и БДЗП. Естествено като на празник ще има и подаръци за всички гости. Във фейсбук страницата на Българска фондация „Биоразнообразие“ ще бъде излъчвано представянето на живо, за тези, които не са в Бургас или не могат да участват. В случай на забрана на публичните събития ще минем изцяло на онлайн събитие и срещата ни ще бъде виртуална, а подаръците ще почакат. Събитието се организира в рамките на LIFE проект "Лагуната на живота", който се изпълнява от БФБ, БДЗП, Черноморски солници АД и „Заедно“ 2011. За повече подробности следете нашият фейсбук Лагуната на живота или сайта ни https://lagoon.biodiversity.bg/, както и събитието във Facebook https://www.facebook.com/events/1111096552996962.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 287
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 266
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 272
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 300
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 271
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.