« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Рекордно много първокласници в Бургас

Шест нови паралелки са разкрити за първокласници в Бургас, след като се отчита истински бум на децата, които ще прекрачат училищния праг за пръв път на 15-ти септември. В момента броят им е 1996, а очакванията са да мине 2000 деца до сряда. Това е рекорд, след като миналата година бяха 1867, а през 2019 - 1923. Новите паралелки са в училищата - „Васил Априлов“, „Йордан Йовков“, „Пейо К. Яворов“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Константин Петканов“ и в „Елин Пелин“. Децата ще влязат в 90 класни стаи, които през това лято бяха напълно обновени и технологично оборудвани при реализацията на третия етап от общинската програма „Първокласно начало“. Учебните помещения са оборудвани със специални антибактериални настилки на пода, лед осветление, модулно обзавеждане, нови индивидуални чинове с възможност за различни конфигурации, технологично интерактивно оборудване, в което влизат модерни сензорни панели с вграден компютър и специализиран образователен софтуер. Проектът въвежда и нови интерактивни методи на работа в клас, съчетаващи най-доброто от европейския и световен опит в сферата на образованието. Общинският проект "Първокласно начало" вече дава своите добри резултати. За поредна година отчитаме повишаване на броя на децата, кандидатстващи в бургаски учебни заведения. В последните години се забелязва отчетлива тенденция Бургас да се налага като предпочитано място за живот и обучение от много млади семейства от други населени места, както и от млади хора, които се връщат от чужбина в родния град“, сподели кметът Димитър Николов. Градоначалникът допълни, че още с реализирането на първите два етапа на общинската програма бяха обновени 200 класни стаи в 33 училища, а над 300 учители преминаха квалификация за преподаване със специално разработеното учебно съдържание и новите методики за обучение. Освен обновените класни стаи, 12 площадки в училищни дворове са приспособени за провеждане на изнесено обучение на открито, а 6 училища ще посрещнат учениците на 15 септември с реновирани спортни игрища – „Пейо Яворов“, ПГЧЕ „Васил Левски“, „Любен Каравелов“, „Васил Левски“ – кв. „Горно Езерово“, АЕГ „Гео Милев“ и НБУ „Михаил Лъкатник“. Ремонтирани бяха и дворните пространства на 9 детските градини – „Звездица“- филиал, „Радост“, „Моряче“, „Калина Малина“- Ветрен, „Веселушко“, „Пролетна дъга“ и „Ракета“- с. Маринка и градините в Равнец и Рудник. За да бъдат напълно готови училищата за началото на новата учебна година, кметът Димитър Николов разпореди на директорите на детските и учебните заведения да обезопасят достъпа до тях, като извършат цялостен оглед на поверените им сгради и прилежащите им дворни пространства. Мерките включват оглед на всички дървета в дворовете и около тях за опасни клони и отстраняването им, ако има такива, проверка на спортните и игрови съоръжения на двора, както и състоянието на пешеходните пътеки, пътната маркировка и изправността на уличното осветление.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 26
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 61
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в нормативната уредба за интервенциите в областта на агроекологията

  • 19 Апр 2024
  • 67
Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните.

Новите 80 автомобилa за Автомобилна администрация вече са доставени

  • 19 Апр 2024
  • 67
С нови 80 автомобила за контрол изцяло обновяваме автопарка на ИА „Автомобилна администрация“.