Община Бургас с приз за принос в дигитализирането на културно- историческото наследство

Община Бургас бе отличена за принос в дигитализирането на културно- историческото наследство и въвеждане на онлайн практики в дейността на местната власт. Призът бе връчен на зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева в рамките на Международен форум „Културата и бизнесът- заедно в дигиталния свят“В експозето си тя представи резултатите на бургаската администрация в тази приоритетна област. „Близо 7000 са дигитализираните единици от Регионален музей Бургас, който спечели няколко проекта в тази сфера. Дигитализиран е целият периодичен печат до 1944 г., богатия архив от пощенски картички на Регионална библиотека „Пейо Яворов“, както и част от книжния фонд, в момента се дигитализира колекцията от плакати. Община Бургас разполага с няколко модерни платформи, които предоставят информация онлайн, голяма част от нея в реално време. SmartBurgas събира данни от различните интелигентни устройства и системи. Интегрираният портал за наблюдение помага на хората като внася прозрачност, улеснява контрола и оказва положително влияние върху организацията на услугите и значително подобрява качеството на живот. Подчертан напредък през последната година има платформата GoToBurgas, чиято цел е да предоставя точна и бърза информация за целия поток от разнообразни събития с сферата на културата, туристическите атракции и спорта. В процес на финализиране е иновативна система, която ще бъде интегрирана в GoToBurgas и ще осигурява експресен и максимално облекчен достъп до информация, свързана с предстоящи събития, както и за условията, при които общински бази се предоставят за ползване от външни организатори“, обясни зам.-кметът Диана Саватева. При получаването на престижното отличие Саватева подчерта, че Бургас е сред общините, които най-бързо реагираха на необичайната обстановка, предизвикана от пандемията с прилагането на лайф стрийминг, както и със създаването на дигитален архив на актуално културно съдържание, а също и с оптималното използване на социалните мрежи като комуникационен канал.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 105
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 93
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 90
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 100
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 59
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.