Ваньо Вълчев е носител на наградата „Златен пегас“ за цялостно творчество

Кметът Димитър Николов връчи на емблематичния Ваньо Вълчев наградата "Златен пегас" - за цялостно творчество и принос в развитието на бургаската и национална култура. Тя се присъжда веднъж на две години. За писателската си работа през 2016-та Ваньо Вълчев заслужи още една от бургаските литературни награди - плакет "Петко Росен" за романа "Бягство към Византия". Другите двама отличени автори са Лилия Христова  - плакет "Христо Фотев" за поезия, с който е отличена стихосбирката й "Ориса ме Алиса", както и Живка Иванова - плакет "Пегас" за сборника й с разкази "Плетачката". Номинациите за най-доброто в бургаската литература през годината направиха литературните критици доц. д-р Елка Димитрова-Уилис и доц. д-р Пламен Антов. Те също присъстваха на церемонията за връчване на наградите, наред със зам.-кмета Йорданка Ананиева, директора на дирекция "Култура и връзки с обществеността" Весела Йорданова и Веселин Пренеров - председател на комисията по култура в местния парламент. Кметът Николов поздрави в аванс писателската общност за приближаващите Никулден и Коледа. "Благодаря Ви, че изпълнихте с живот и смисъл новия Писателски дом, който изградихме в сърцето на Бургас. Нека Вашата читателска аудитория се увеличава с годините", каза още той. В края на церемонията бе отдадена почит на двама от доайените на бургаската литература, с които за съжаление се разделихме неотдавна - Атанас Радойнов и Иван Бубалов.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Мандатите на шефовете на БНР и БНТ се удължават от три на пет години

  • 24 Фев 2021
  • 109
Според сегашното заварено положение директорът на БНР Андон Балтаков ще остане на поста до 2023 година, а на БНТ Емил Кошлуков до 2022 година. След това ще се проведат нови конкурси за 5-годишни мандати.

Силно земетресение разтърси централна Хърватия

  • 24 Фев 2021
  • 89
Трус с магнитуд 4,1 по Рихтер разтърси днес района на хърватския град Сисак, съобщиха хърватските медии.

ЮНЕСКО организира онлайн конференция, посветена на сигурността на журналистите

  • 24 Фев 2021
  • 86
Групата на приятели за сигурността на журналистите при ЮНЕСКО, председателствана от Австрия, заедно с ЮНЕСКО и други партньори, сред които Нидерландия, Люксембург и Канада, ще бъде домакин на онлайн конференция, посветена на темата за безнаказаността на престъпленията срещу журналисти.

Премиерът обяви кога ще отворят ресторантите, игралните зали и нощните заведения

  • 24 Фев 2021
  • 87
Близо 150 000 са ваксинираните до момента български граждани, като само за ден са имунизирани над 17 000 желаещи, а над 200 000 са оздравелите пациенти с COVID-19. „С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Оборудват лодкостоянката в „Крайморие“ със специални съоръжения за плавателните съдове

  • 24 Фев 2021
  • 85
Община Бургас продължава да работи за осигуряване на по-добри условия за развитието на рибарството в района.