4 нови картини от общината за годишнината на бургаската художествена галерия

Четири картини дари Община Бургас на градската галерия по повод нейната 75-та годишнина. „Поздравявам целия екип и всеки, който се отнася с любов към този културен фонд през годините. Нашата галерия е авторитетна институция, която Бургас заслужава.” Това сподели кметът Димитър Николов по време на официалното откриване на изложбата „Нови постъпления”, посветена на 75 години от създаването на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”По случай на двата празника Община Бургас дари четири картини, с които да се попълни фондът на галерията. Те са на Живко Иванов, Анна Михайлова, Анета Краева и Лора Янева. „75 години са много време. Всички директори и колеги са допринесли за развитието и обогатяването на фонда. Нашият екип се старае и работи със същата любов и професионализъм. Благодарим на Община Бургас за подкрепата. Тя финансира националната изложба „Приятели на морето”, дофинансира бюджета на галерията и дарява творби, с които се пази паметта на художниците”, сподели Георги Динев – директор на БХГ „Петко Задгорски“. Експозицията „Нови постъпления” представя постъпленията във фонда на галерията, събирани в последните пет години – от 2016 до 2021 г. Това са откупени, наградени и дарени творби – живопис, графика и скулптура, на млади и утвърдени автори от цялата страна. Това е първото от поредицата събития, с които най-старата галерия в Бургас ще отбележи своята 75-годишнина и 55 години от своето преместване в сградата на специално преустроената за целта еврейска синагога. За доброто настроение се погрижиха възпитаниците на Музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров” - Максим Василев – кларинет, Елена Недялкова – пиано, Антония Мутафова – сопран, Елена Недялкова – пиано, Габриела Маринова – цигулка, Рая Петрова – пиано, Камелия Прокопова – фагот, Катрин Георгиева – пиано, Милана Кан – цигулка, Планинка Карагьозова – пиано, Тодор Иванов – виолончело и Рая Байчева – пиано. Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът по „Култура” Диана Саватева, художници и общественици. Бургаската художествена галерия е една от най-старите в страната. На 7 април 1946 година тържествено е открита постоянна галерия в Борсовия салон на Търговската камара. Наличният фонд на галерията тогава е 58 картини и 6 скулптури.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 6
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 25
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.

КОРАБЪТ „БУРГУС“ ЩЕ ПЛАВА ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА, ВИЖТЕ КАК ДА РЕЗЕРВИРАТЕ ПЪТУВАНЕ

  • 29 Мар 2024
  • 59
Ако за едни наближават обичайните почивни дни, то за други се задава дългоочаквана априлска ваканция.

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 71
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 63
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение: