75 години художествена галерия "Петко Задгорски"

Това са откупени, наградени и дарени творби – живопис, графика и скулптура на млади и утвърдени автори от цялата страна. Експозицията ще бъде официално открита днес, 16 юни, от 18.00 часа. Това е първото от поредицата събития, с които най-старата галерия в Бургас ще отбележи своята 75-годишнина и 55 години от своето преместване в сградата на специално преустроената за целта еврейска синагога. Специален поздрав към всички гости и приятели на изкуството ще отправят възпитаниците на Музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров”. В празничната програма ще звучат Кабалевски - "Клоуни", Максим Василев – кларинет, Елена Недялкова – пиано, Шуберт - "Розичка", Антония Мутафова – сопран, Елена Недялкова – пиано, Глук - "Мелодия", Габриела Маринова – цигулка, Рая Петрова – пиано, Телеман - Соната I и II част, Камелия Прокопова – фагот, Катрин Георгиева – пиано, Крайслер - "Циганка", Милана Кан – цигулка, Планинка Карагьозова – пиано, Попер - "Рапсодия", Тодор Иванов – виолончело, Рая Байчева – пиано. Бургаската художествена галерия е една от най-старите в страната. Началото й се поставя с общото участие на видни бургаски общественици, художници и културни деятели. На 7 април 1946 година тържествено е открита постоянна галерия в Борсовия салон на Търговската камара. Наличният фонд на галерията тогава е 58 картини и 6 скулптури.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 76
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 73
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 75
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 88
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.