Учениците от ОУ „Иван Вазов“ – кв. „Банево“ трупат знания в модерен STEM център

  • 02 Юни 2021
Учебното заведение е едно от първите в града, което бе одобрено и получи средства по национална програма „Изграждане на STEM среда“ за разкриване на иновативни технологични центрове за своите възпитаници. Кметът Димитър Николов посети новия учебен кабинет, в който се проведе открит урок. С помощта на модерната система децата получиха ценни знания за човешкия организъм и протичащите в него процеси. Едно от големите предимства на STEM системата е даването на възможност за усвояване на знания и от различни дисциплини в рамките на едно упражнение. Иновативният център представлява изследователска лаборатория, в която учебно пространство е специално създадено и оборудвано с фокус върху изучаването и прилагането на компетентности в областта на природно-математическите науки. Помещението е със съвременен дизайн, оборудване и обзавеждане, в които е интегрирано ново учебно съдържание, свързано с интересите и възможностите на учениците и с акцент върху развитието на практическите им умения и креативност. Центърът разполага с модерно технологично оборудване, образователен софтуер за виртуална реалност и платформата z Space Studio, позволяваща изследването на модели и извършване на дисекции на 3D обекти. С интерактивния дисплей, който работи в комбинация с учебния и презентационен софтуер mozabook и със станцията z Space учителите ще създават преживяване, което ще засили интереса на учениците към изучаваните предмети. Компютърната мрежа, създадена между учителския компютър и ученическите лаптопи ще предоставя възможност за бърза комуникация и изпълнение на екипни задачи. Технологичното оборудване е подбрано и съобразено с възможностите за работа в различни режими, създаване на виртуални модели и уроци по различни учебни предмети. Различните зони на учене ще предоставят възможност на учениците за „правене“, за екипна работа, за стъпаловидно общуване, за уединение и движение, а учебното съдържание ще интегрира информация по природните науки, технологиите и математиката. Промяната е свързана не само със средата и технологиите, а и с учебното съдържание и методите на преподаване. Учителите вече преминаха през необходимите форми на квалификация за работа с образователните софтуери и ще продължат усъвършенстването си за интегриране на учебното съдържание. Освен изследователската лаборатория, в помещението е обособено и място за отдих на учениците в свободното време. Технологичният център в ОУ „Иван Вазов“ в кв. „Банево“ е в синхрон с усилията на Община Бургас в последните години за създаване на съвременни условия и за въвеждане на иновативни методи на обучение в бургаските учебни заведения. Подобни STEM кабинети се изграждат в още няколко бургаски училищата - ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията", ОУ "Елин Пелин", ППМГ "Акад. Никола Обрешков", Търговска гимназия, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации и ОУ "Васил Левски" – Българово, ОУ "Христо Ботев" - кв. Долно Езерово, ОУ "Братя Миладинови" и Професионалната гимназия по транспорт.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 64
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 34
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 73
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 65
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 65
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.