Община Бургас стартира профилактична програма за гръбначни изкривявания и затлъстяване при учениците

  • 01 Мар 2021
втора профилактична програма сред учениците, след започналата през есента програма „Мързеливо око“. Този път на дневен ред са поставени въпросите с други две често срещани заболявания или деформации при подрастващите деца – гръбначните изкривявания и затлъстяването. „След въвеждане на първата и сега с новата общинска профилактична програма ще обхванем най-често срещаните проблеми при подрастващите деца в училищна възраст. Превенцията е най-добрата стратегия в здравеопазването, а тези прегледи ще дадат възможност да се реагира навреме и се вземат най-подходящите мерки за предотвратяване на по-сериозни здравословни проблеми“, сподели кметът Димитър Николов. Целта на програмата е профилактика, ранно откриване и навременно лечение на гръбначните изкривявания /сколиозата/ и затлъстяването /обезитас/ сред децата от 7-14 годишна възраст, обучавани в учебните заведения на територията на цялата община. Програмата съдържа 3 основни елемента. Първите дейности са насочени към учениците във възрастова група I – V клас и включват обучение в правилен стоеж по време на учебните занятия, активно спортуване и рационално хранене. Следващите и най-основни дейности от програмата са свързани с учениците от VI клас. Те касаят извършване на преглед от училищните медицински специалисти за откриване на изменения в правилната форма на гръбначния стълб, насочване на учениците със съмнение за деформация към личния лекар и при необходимост насочване към ортопед за консултация и последващо лечение на гръбначното изкривяване. Програмата включва още профилактика, диагностика и лечение на затлъстяването /обезитас/ при учениците от I – VI клас. Тези дейности са свързани с измерване на телесната маса от медицинските специалисти в учебното заведение, насочване на учениците с отклонение в теглото към личния лекар за консултация и при необходимост към физиотерапевт за включване в групи по лечебна гимнастика. Със специален анализатор ще бъде измервана телесната маса и съотношението между мазнини, мускулна маса, костна тъкан, течности и висцерална мазнина. За да се изключи появата на плоско стъпало като последица от свръх натоварване на костната система или неправилния седеж, е предвидено изследване на децата със сколиоза или обезитас с т. нар. Плантограф, който ще извършва анализ на ходилото за плоскостъпие. Първичните измервания и прегледи ще се осъществяват от медицинските специалисти в училищните здравни кабинети, които вече преминаха специализирано обучение за работа по програмата. В програмата ще бъдат включени само ученици, чиито родители са дали писмено съгласие за извършване на профилактичните прегледи и изследвания на децата им. Попълнените декларации за информирано съгласие ще се събират от класните ръководители, които ще ги предават на медицинския специалист в здравния кабинет.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 61
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 83
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.

Държавно ловно стопанство "Тунджа" дарява фиданки на жителите на Ямбол за Седмицата на гората

  • 28 Мар 2024
  • 73
По случай предстоящия професионален празник на лесовъдите, горските служители и работници и „Седмица на гората“, която отбелязваме традиционно в първата седмица на април, Държавно ловно стопанство „Тунджа“ предоставя безвъзмездно фиданки на гражданите на Ямбол.

„Има такъв народ“ върна неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи

  • 28 Мар 2024
  • 84
„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи.

ОСТАВАТ САМО 2 ДНИ, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКАТА ИЗЛОЖБА „КРАЛСКО ВЪЛШЕБСТВО ОТ ПОРЦЕЛАН“

  • 28 Мар 2024
  • 87
Остават само 2 дни, в които можете да посетите колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ в Културен център „Морско казино” от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.