Бургас е почетен като спасителна врата на 16 000 евреи към обетованата земя

На входа на Морска гара – Бургас, до единствената съхранена автентична сграда от изграждането на бургаското пристанище преди 120 години – кулата на фаропазача, възпоменателна плоча допълва историята на спасяването на българските евреи. „От бургаското пристанище на 27 декември 1947 г. 15 000 румънски и 400 български евреи, оцелели от Холокоста, потеглиха с корабите „Pan Crescent” и „Pan York” към своята мечта да живеят в свободна и независима държава – Държавата Израел”, е написано на плочата. Инициативата за поставянето й е на израелските граждани Зеавит Блуменфелд и д-р Натан Барух, и на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Зеавит Блуменфелд и д-р Натан Барух са наследници на румънски евреи, преминали през България и задържани в британските военни лагери в Кипър, където до 1949 г. са пребивавали около 53 000 евреи – нелегални емигранти от цяла Европа. От емоционалните разкази на родителите си знаят за малкия български пристанищен град и за сърдечните му жители, които са срещнали по дългия път към обетованата земя. Паметта за доброто у хората, последвало страшните години на войната и желанието то да се пренесе през поколенията е провокирало двамата израелски граждани да се включат в инициативния комитет за изработването и поставянето на възпоменателния знак. Инициативата е подкрепена от Община Бургас и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Възпоменателната плоча е поставена на ул. „Княз Александър Батенберг” №1. Тя ще бъде включена в туристическия маршрут на израелските туристи. Ще бъде обозначена и с QR код, чието сканиране ще отпраща към официалния интерактивен гид на България и ще предоставя на посетителите подробна информация за събитията от 1947 година, за космополитността на град Бургас и за толерантността на неговите жители. Предстои официално откриване на плочата.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 63
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 101
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 91
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 130
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 117
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.