Общинският съвет даде зелена светлина за ремонт на медицински кабинети

Общинските съветници подкрепиха докладни записки на кмета, свързани с подобряване на здравните и социални услуги в Бургас. Те дадоха съгласие общинска администрация да започне ремонт и подобряване условията на труд в медицинските кабинети в ДКЦ I, Белодробната болница и Центъра за психично здраве. В ДКЦ I ще бъдат ремонтирани микробиологичната лаборатория, педиатричните кабинети и манипулационните, както и осветлението в тях. В Центъра за психично здраве ще бъде подмени остарелия и амортизиран с нов водогреен котел, а в Белодробната болница ще бъдат обновени 30 болнични стаи. Това са първите общински лечебни заведения, за които администрацията вече има подготвени проекти. След тях Община Бургас ще изготви проекти и за останалите лечебни заведения, съобразно конкретните им нужди. Местният парламент подкрепи и докладната записка на кмета за създаване на нова социална услуга "Асистентска подкрепа", насочена към лица в надтрудоспособна възраст с невъзможност за самообслужване и хора с трайни увреждания, които не получават помощ и грижа в домашна среда. Капацитетът на услугата ще бъде до 355 потребители, а за обслужването им ще се грижат 120 асистенти. Дейностите включват подкрепа от асистент за самообслужване, движение и придвижване, промяна и поддържане на позицията на тялото, изпълнение на ежедневни и домакински дейности, като изпълнението на услугата ще се възложи на Домашен социален патронаж - Бургас. Зелена светлина получи и участието на Бургас в проект за подобряване на средата и работата с деца със специфични потребности в девет бургаски детски градини и превенция за деца от семейства в уязвимо положение. Тези дейности ще стартират след сключване на споразумение за партньорство между Община Бургас и Детския фонд на ООН - УНИЦЕФ. Пилотният проект "Гаранция за детето" е финансиран със средства на Европейската комисия. Повече студенти ще могат да се възползват от общинската програма за стимулиране на обучението. За получаване на семестриална стипендия вече ще бъде достатъчно студентите в редовна форма на обучение в бургаско висше учебно заведение да са постигнали минимален семестриален успех поне много добър "5.00" или повече, а не както досега само отличен "6.00". Така по-голям брой студенти ще отговорят на условията и ще получат шанс да получават финансово подпомагане докато се обучават, а целта е задържане на младите хора в града и повишаване на мотивацията им за учене и развитие.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 102
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 91
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 89
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 99
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.