Започва ремонт на знакова, бургаска сграда

Сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с предварителна категория "местно значение". Тя е частна собственост. Ремонтът се случва благодарение активността на собственика, финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" и административната подкрепа на Община Бургас. Одобреният инвестиционен проект включва топлинно изолиране на външни стени, ремонт и топлоизолация на покрив, подмяна на дограма и осветителни тела, одобрени от Национален институт за недвижимо културно наследство мерки за реставрация и възстановяване на фасадните мазилки и декоративните елементи. Сградата ще блесне с възстановената си оригинална красота в началото на следващата година. Бургас продължава да променя и подобрява своя облик, благодарение обновлението на стотици стари сгради. Финансирането за тези дейности идва основно по две направления. На първо място - националната програма за енергийна ефективност, по която с пари от държавния бюджет тук бяха санирани близо 200 панелни блока, обитавани от 40 000 души. Очаква се конкретна информация за нейното продължение догодина. Втори сериозен източник на публични средства за такива проекти е Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Тя е за по-малки постройки, с до 35 отделни апартамента в тях. И по тази програма Община Бургас е партньор на собствениците, помагайки с администрирането на процеса на всички нива. Именно с европейско финансиране по ОПРР тече или скоро ще стартира обновление на над 20 стари сгради в Бургас, някои от които знакови и с културна стойност. Проектите ще се изпълняват до 2022 г. Община Бургас още веднъж благодари на собствениците на стари частни сгради за доброто партньорство, защото без тях такива проекти няма как да се реализират. Уточняваме, че и националната, и европейската програма в момента са затворени за кандидатстване. Когато бъдат отворени, ние първи ще ви уведомим, за да продължим заедно да променяме и обновяваме Бургас!

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 22
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 26
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 31
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 50
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 73
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.